Nezaměstnaný člověk stojí státní rozpočet v průměru 109.625 korun. Jde o sumu za období pěti měsíců, což je doba, po kterou je nezaměstnaný obvykle bez práce. Celkově to představuje roční náklady ve výši desítek miliard korun. Vyplývá to ze studie vysoké školy Unicorn College, jejímž zadavatelem byla TESSEA (Tematické sítě pro rozvoj sociální ekonomiky). V roce 2009 podle studie stáli nezaměstnaní státní rozpočet přes 76 miliard Kč, asi 6,5 procenta celkových výdajů rozpočtu.

Hlavní část nákladů tvoří podpora v nezaměstnanosti a ušlý výběr sociálního a zdravotního pojištění. Studie počítá také se sníženými výdaji nezaměstnaných, které vedou k nižšímu výběru přímých a nepřímých daní.

Pro účely studie bylo počítáno se statisticky typickým nezaměstnaným, který je mladší 40 let, má základní či střední vzdělání bez maturity a doba, po kterou je bez práce, se obvykle pohybuje kolem pěti měsíců.

Podpora tvorby pracovních míst se vyplatí

Z analýzy vyplývá, že se státu vyplatí podporovat tvorbu pracovních míst pro dlouhodobě nezaměstnané a osoby se zdravotním nebo sociálním znevýhodněním, a to prostřednictvím podpory integračních sociálních podniků.

"V okamžiku, kdy se tyto osoby pohybují mimo trh práce, nejen že nedochází k tvorbě hodnot, ale zároveň vyvolávají náklady nezaměstnanosti zatěžující veřejné rozpočty. Tyto náklady výrazně převyšují výdaje spojené s podporou vzniku pracovních míst," uvádí studie.

Unicorn College je pražskou soukromou vysokou školou se zaměřením na informační technologie a ekonomii. Těžištěm jejího výzkumu jsou algoritmická řešení reálných, zejména ekonomických, dat se složitou vnitřní strukturou, ekonomické modelování a analýza strategií v oblasti podnikového managementu s využitím IT podpory. Cílem TESSEA je prosazování konceptu sociální politiky a sociálního podnikání v podmínkách ČR.

Čtěte také: Lidí bez práce přibylo. Poprvé od konce ledna