Dopisy či pohlednice označily pracovnice infocentra příležitostným razítkem s motivem vánočních zvonečků svázaných stužkou a poté odeslaly na příslušné adresy. Aby nápor vánoční pošty vůbec zvládly, byla k dispozici dvě razítka a ženám z infocentra pomáhali brigádníci. Božídarský starosta Jan Horník řekl, že zájem o Ježíškovu poštu rok od roku roste.

Ještě než oficiálně začalo razítkování, shromáždilo se do začátku prosince v infocentru 20 až 30 kilogramů poštovních zásilek. Lidé je do Krušných hor posílali v předstihu nebo při návštěvě Božího Daru vhazovali do zvláštní schránky před radnicí. Většina z nich přitom putovala i po Ježíškově cestě, poznamenal Horník. „Ukázalo se, že sázka na Ježíška byl dobrý nápad a lidem se zalíbil. Do budoucna pak plánujeme ještě nějaká překvapení v tomto duchu,“ konstatoval starosta.

Příležitostná razítka opět skončí v Poštovním muzeu

Když dnes odpoledne Ježíškova pošta po měsíci zavřela pomyslnou přepážku, mohly si vydechnout především tři pracovnice infocentra, které už měly od razítkování bolavé ruce. A bez brigádníků by vůbec lavinu zásilek asi nezvládly. Vedoucí infocentra Ivana Králová uvedla, že se příležitostná pošta označovala dvěma razítky dobrých osm hodin denně. „Jestli jsme překonali loňský počet přání, to ještě přesně nevím. Ale určitě jich nebylo méně než loni. Příležitostná razítka opět skončí v Poštovním muzeu,“ dodala Králová.

Celkové poštovné spojené s Ježíškovou poštou je podle rozboru božídarského starosty Jana Horníka a společností Služby Boží Dar za loňský rok přes 2,3 milionu Kč. Tolik peněz zaplatili odesilatelé za orazítkované zásilky. „Akce je pro Českou poštu finančně zajímavou. Musíme se zamyslet, jak tento produkt rozvíjet a jak zvládnout rostoucí počet zásilek. Vyřizování agendy se pro naše lidi stává neúnosné a režie spojená s vánoční poštou jde plně na vrub společnosti Služby Boží Dar a města,“ uvedl starosta.