U stanic římského metra Cipro, Piramide a San Giovanni vyrostly inteligentní boxy na odpad v podobě PET lahví. Za každý vhozený kus uživateli nahrají pět centů do jeho elektronické peněženky v mobilní aplikaci sloužící k nákupu lístků na MHD.

Zdroj: Youtube

„Dnes, když se všude mluví o kryptoměnách, zavádíme měnu plastovou,“ uvedl Paolo Siomini, ředitel římského dopravního podniku ATAC. Podle něj nový systém přispívá k loajalitě zákazníků a odměňuje jejich dobré skutky. Starostka města Virginia Raggiová pro server The Local zdůraznila, že Řím je prvním velkým městem, který se k podobnému experimentu odhodlal.

Jízdenka na metro za třicet lahví

Vzhledem k tomu, že jedna jízdenka v římském metru vyjde na půldruhého eura, k jednomu svezení potřebuje zájemce tři desítky plastových lahví. Italský ministr životního prostředí Sergio Costa napsal na Facebook, že nejlepším řešením by bylo zavést vratné plastové lahve. Zároveň vyjádřil naději, že díky novým automatům v Římě klesne podíl černých pasažérů.

Manuel Asali, viceprezident společnosti Nexant.
Manuel Asali: Plasty z ropy jen tak nezmizí, musíme ale zlepšit sběr a recyklaci

Automaty budou první rok fungovat v testovacím režimu. Už po prvních hodinách užívání se objevily první komplikace – při vhození lahve bez víčka či s porušenou etiketou se občas zasekly.

Odpady pro Řím dlouhodobě představují značný problém. Před šesti lety musela být z rozhodnutí úřadů uzavřena obří skládka Malagrotta, protože byla provozována v rozporu s platnými standardy. Podle Raggiové je viníkem „ekomafie“, která má hospodaření s odpady pod kontrolou. Plánuje proto ve městě zavést plošný zákaz jednorázových plastů.

Pet láhve
Jak ulevit životnímu prostředí v Česku? Pomoci by mohl systém záloh na PET lahve