Jogurt patří mezi potraviny, jež mají na jídelníčku Čechů stálé místo. Spolu se zakysanými mléčnými výrobky jich ročně v průměru snědí 15 kilogramů. Průměr Evropské unie činí 19,2 kilogramu. Rekordmany v pojídání jogurtu jsou Švédové, každý jich v průměru spořádá 34 kilogramů.

Konzumenti mají nejradši jogurty s ovocnou příchutí. „Téměř každý čtvrtý prodaný ovocný jogurt je jahodový,“ uvedl Miloš Michalec ze společnosti Frulika, která se specializuje na výrobu jogurtových příchutí. Ovoce a další suroviny dováží prakticky ze všech koutů světa.

Infografika

Broskve a maliny

Chuťové pohárky strávníků dále dávají přednost příchutím borůvek, broskví, malin, lesního ovoce či vanilky nebo čokolády. Specialitami uplynulé sezony podle Michalce byly v zimě jogurty s příchutí punče či perníku, v létě zase lesní plody s mateřídouškou, borůvka s levandulí, ibišek s růží či vanilka a šalvěj. V nabídce byla i příchuť slaného karamelu nebo jogurt s příchutí třešně a černého rybízu.

Vítězí inovace

Zájmu o novinky využívají potravinářské firmy, na trh proto chrlí tisícovky nových či inovovaných produktů. „Za spotřebitelské trendy budoucnosti lze označit fairtradové výrobky či produkty kombinující v sobě prospěšnost našemu organismu a zároveň šetrnost k životnímu prostředí,“ uvedl Petr Kopáček ze společnosti Danone.

Moderní výroba jogurtů letos slaví sto let od svého začátku, průmyslová výroba jogurtu se rozjela v roce 1919 v Barceloně. Technologie výroby jogurtu je přitom lidstvu známa již tisíce let, lidé jej však dlouhá léta používali zejména jako léčivo. Jogurty jsou totiž významným zdrojem bílkovin, podporují zdravé trávení i imunitní systém, chrání před osteoporózou a také pomáhají udržovat srdce zdravé.