Lidé se přesto bojí snížení počtu pracovních míst, poklesu platů a omezení výhod. Zaměstnanci se na setkání shodli, že plánované kroky firmy odmítají a jsou připraveni se jim postavit. "Proti vyčleňování jsme připraveni i stávkovat," uvedl předseda odborů Jaroslav Povšík. Do mladoboleslavské nářaďovny dorazili protestovat i odboráři z Vrchlabí a Kvasin, kde má Škoda další závody.

Podle Povšíka firmě převod zaměstnanců na externí firmy umožňují české zákony špatně chránící zaměstnance. Přesuny se mohou dotknout zhruba osmi stovek z 24.000 zaměstnanců Škody Auto.

Odboráři tvrdí, že externí firmy budou dávat přednost byznysu před zájmy zaměstnanců. "Kolem nás krouží mafiánské společnosti, jež chtějí ukrást naši práci, ukrást know-how, které jste tady roky budovali, a z našich zaměstnanců by udělali stroje na peníze, lidi, kteří nemohou myslet a nesmí mít svůj vlastní názor. To ve Škodovce odmítáme a nepřipustíme," řekl podle týdeníku Povšík shromážděným odborářům.

Podle automobilky je plánovaný převod krokem ke zvýšení konkurenceschopnosti. "Pokud by došlo k vyčlenění určitých činností, žádný zaměstnanec o pracovní místo nepřijde. Buď dostane novou pracovní nabídku ve Škodě Auto, nebo přejde k dodavateli s garancí stejných podmínek, jako měl doposud," řekl Kubík. Žádné rozhodnutí podle něj ale zatím nepadlo.

Škoda Auto loni zvýšila prodej téměř o 13 procent na 1,037 milionu aut, což je dosudc nejvíce. Patří k největším zaměstnavatelům ve středních Čechách. Jen v Mladé Boleslavi zaměstnává asi 20.000 lidí, další firmy jsou na ni navázány jako dodavatelé. Podle připravovaného plánu se chce automobilka sama věnovat podstatným činnostem přímo souvisejícím s výrobou, a jiné služby přenechat externím firmám. Propouštění společnost podle médií plánuje na místech manažerů a koordinátorů.