Obvykle do podkladové vrstvy pro stavbu silnic, ale třeba v Dánsku i pod parkoviště nebo jako výplň v náspech a mořských valech. „Je otázka, jestli by do budoucna nebylo zajímavé umět se škvárou nakládat také tak,“ řekl Martin Pavlas z VUT Brno na semináři, který se minulý týden uskutečnil ve sněmovně.

Ilustrační foto
Až čtvrtina lidí se dívá na starou televizi. Za nové utratíme 11 miliard

Poslanci se připravují na projednávání nových odpadových zákonů. Česko musí reagovat na zadání Evropské unie, podle něhož budou členské země do roku 2035 povinny recyklovat 65 procent komunálního odpadu. V Česku ho nyní na skládkách končí polovina. Asi 16 procent odpadu je energeticky využíváno, zbytek připadá na recyklaci. 

Systém oběhového hospodářství


Jen vytřídění nestačí. „Záleží na tom, kde vytříděný materiál končí. To, že se z materiálu vytvoří druhotná surovina, ještě nemusí znamenat, že se využije,“ uvedl Vladimír Kočí z VŠCHT. „Očekáváme, že legislativa k oběhovému hospodářství k nám do Poslanecké sněmovny přijde někdy v příštím roce,“ říká předsedkyně výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti).

Ilustrační foto.
Brno 21. století: okrajové části napojí na kanalizaci, pokryje téměř celé město

Využití škváry by zapadalo do systému oběhového hospodářství. Je založen na tom, že minimalizuje odpady opětovným používáním nebo recyklací a prodlužuje tak životní cyklus produktů. Když už výrobek nemůže být používán, využijí se jeho suroviny a komponenty v dalších hodnotách důležitých pro ekonomiku.

Zdroj tepla a energie

Podle Michala Šyce z Ústavu chemických procesů AV by v případě splnění cílů Plánu odpadového hospodářství mohla česká zařízení pro energetické využití odpadu sloužit jako zdroj tepla a energie pro víc než 80 tisíc domácností. Ročně by vyprodukovala 350 až 400 tisíc tun škváry, až 30 tisíc tun separovaného železa a pět až sedm tun neželezných kovů.

Šyc rovněž uvedl, že spalování odpadu znamená úsporu fosilních paliv. Spálením každé tuny směsného komunálního odpadu se získá tolik energie, jako spálením tuny hnědého uhlí, třetiny tuny černého uhlí nebo 250 litrů ropy. 

těžba ropy
OPEC a jeho partneři se dohodli. Dodávky ropy klesnou o 1,2 milionu barelů denně