Na místě padaly imaximální možné pokuty ve výši pět tisíc korun a někteří prodejci skončili ive správním řízení. Vněm ovýši trestu rozhoduje ředitel ČOI, který má pravomoc udělit iněkolikamili­onovou pokutu.

ČOI dělá vPlzni, kde je přibližně 30prodejců živých ryb zkádí, kontroly už od čtvrtka. Každý den vyráží do terénu zpravidla tři páry kontrolorů. Po dni se složení párů mění. „Denně stačíme zkontrolovat dva až tři stánky. Kontrolujeme totiž iprodejce stromků a pochybení musíme všude řešit sprovozovatelem stánku, který ale často na místě není. Jsou tam většinou jen prodavači, takže na podnikatele čekáme,“ říká kontrolorka.

Podle jejího kolegy se kontroluje správné měření hmotnosti, ocenění ryby, cejch váhy, povolení na prodej iusmrcování ryb, původ kaprů, zda je vpořádku ceník a zda prodavač vydává na požádání paragon. „Nejčastěji je problém sváhou. Je totiž pod nulou a na vaničce váhy přimrzá voda zkaprů. Led na vaničce pak může zvýšit hmotnost kapra až o10či 20deka. Při současných cenách to může udělat rozdíl vceně ipřes 15korun,“ vysvětluje tým inspektorů.

Říkají, že největší pochybení jsou uprodejců uvelkých nákupních center. Prý to ani nemusí být schválně, ale uobchodních domů jsou největší fronty, takže se chvátá a nějaký ten dekagram se nehledí. „Lidem, kteří si nejsou jistí váhou a cenou, doporučuji si nechat kapra raději převážit,“ dodal kontrolor.

Mnohde nemají prodejci také kompletní ceník. „Mají na něm třeba, kolik stojí ryba, kolik zbavení života a kolik vykuchání, ale chybí jim cena prodávaných hlav, vnitřností a dalších služeb, které nabízí. Unich si ceny zřejmě vymýšlí,“ míní kontrolor.

Jeden zprodejců David Stach uvedl, že mít ceník na hlavy a vnitřnosti není úplně možné. „Ne vždycky hlavy a vnitřnosti máme. Záleží na tom, jestli si zákazních nechá kapra vykuchat nebo ne. Když je hlav hodně, můžeme je dát levněji, ale když nejsou, nemůžeme přeci kvůli hlavám zabít dopředu několik ryb. Co když je pak odhlavené už nikdo nekoupí?“ vysvětlujeStach.

Týmy inspektorů zpravidla stačí před Vánoci obejít všechny plzeňské stánky. Tam, kde udělí vyšší pokutu, se zpravidla ještě vrací, aby zjistili, že jsou pochybení odstraněna. Knávratům bude docházet nejvíce vneděli. Kontrolovat se zřejmě bude ina Štědrý den. Už ale ne vtakové míře. „To už nikdo moc nepřevažuje. Spíše se každý snaží ryb zbavit a dává tedy inižší ceny,“ říkají dále kontroloři.

Uprodeje stromků je zpravidla problémů méně. Nejčastější je, že prodavač nemá cejchovaný metr, ale pouze obyčejnépásmo.