Záměrem země je posílit své mezinárodní postavení a zaměřit se v rámci dlouhodobé strategie na plynárenský průmysl, informoval ministr.

Těžba ropy. Ilustrační snímek
Ceny ropy dosáhly čtyřletého maxima. Mohou za to sankce proti Íránu

„Katar se rozhodl opustit členství v OPEC k lednu 2019,“ řekl Saad Kaabi.  „Rozhodnutí o stažení reflektuje touhu Kataru soustředit se na plány rozvíjet a zvýšit produkci zemního plynu,“ dodal katarský ministr pro energetické otázky Saad Šarída Kaabi. 

Produkci LNG plánuje zvýšit ze 77 milionů na 110 milionů tun ročně. Ministr zdůraznil, že rozhodnutí odejít z OPECu nemá souvislost s politickým a hospodářským bojkotem Kataru, za nímž stojí nepsaný vůdce organizace OPEC - Saúdská Arábie.

Potenciál je plyn

„Jsme velmi realističtí, co se týká ropy nemáme velký potenciál, naším potenciálem je plyn,” dodal Kaabi. Zmínil, že rozhodnutí bylo těžké, ale jeho země má jen malý vliv na rozhodnutí OPEC. Slíbil, že země bude nadále plnit závazky kartelu, což umocnilo spekulace, že jde o politické rozhodnutí.

Podle BBC může být rozhodnutí o odchodu ve skutečnosti ovlivněno špatnými vztahy se svými sousedy, především se Saúdskou Arábii, která má v OPEC rozhodující slovo a Katar kvůli jeho nezávislé politice izoluje. Spolu s dalšími zeměmi zavřely námořní i pozemní hranice a zakázali katarským občanům do svých zemí cestovat. Dále blokují katarské servery a zakazují katarským leteckých společností létat na jejich územím. Rijád dokonce okolo Kataru plánuje prokopat kanál a z poloostrova tak vytvoří ostrov.

těžba ropy
OPEC zvýší od července těžbu ropy o milion barelů denně

"Tvrdé jádro" protikatarské koalice utváří vedle Saúdské Arábie Egypt, Spojené arabské emiráty a Bahrajn. Už nyní je emirát závislý na dovozu potravin. Kvůli blokádě musel začít více spoléhat na Turecko nebo Írán. V oblasti obrany nedávno uzavřel dohody s USA, Francií, Itálií a Británií a zrušil vízovou povinnost pro desítky států včetně Česka. Členové OPEC dodávají na světový trh 44 procent ropy a významnou měrou ovlivňují cenu ropy, protože jsou schopni se domluvit na omezení produkce.

Katar je členem OPEC od roku 1961 a je první blízkovýchodní zemí, který karter opustí. Dosud to udělal jen Ekvádor a Gabon, ale obě země se zase do OPEC vrátily. Indonésie suspendovala své členství.

Katar
Katar slaví diplomatický úspěch, do Íránu se vrací jeho velvyslanec