Řekl to mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Kaufland začal stahovat dva výrobky již v pondělí, kdy dostala inspekce informace o kontaminaci výrobků polského producenta. Oplatky Stilla Dolce vanilla vafers v balení 80 gramů měl 9920 kusů, kolik z nich stáhl není zatím zřejmé. Z 2070 kusů trubiček Stilla Dolce cocoa rolls 2×50 gramů stáhla 720 kusů.

Tesco stahovalo výrobky PéCé Nugátové trubičky 35 gramů, ze 4525 kusů daných šarží jich zmizelo ze skladů 3108, zbytek se stihl prodat. PéCé Vanilkových trubiček 35 gramů nakoupilo 2650 a stihlo jich stáhnout 2450. Část výrobků zadržel už český distributor Pekárny a cukrárny Náchod. Řetězec stahoval i další opatek Tesco Family Wafers with vanilla flavor filling v balení 175 g, počet kusý není zatím zřejmý.

Zákazníky, kteří si tyto cukrovinky nakoupili, inspekce důrazně varovala před konzumací. Jed na potkany se dostal do sušeného mléka a polská hygienická služba se snaží zjistit jeho původ. Údajně se do výroby dostal ve výrobně Rokitnianka v obci Szczekociny na jihu Polska. Agentur PAP v pondělí uvedla, že se sušenky dostaly do čtyř evropských zemí.