„Datum otevření pak bude záviset na samotných provozovatelích, jestli si budou chtít kobky dovybavit,“ řekl kurátor náplavek Jiří Sulženko.

V nově otevřených kobkách se zabydlí kavárny, galerie i ateliéry. V pěti z nich budou zdarma toalety. Na smíchovském břehu by se pak měly konat spíše místní komunitní akce. „Neměla by se z toho stát party zóna jako na Rašínově nábřeží,“ dodal Sulženko.

Pivo na náplavce
Velký koncert jen jednou za měsíc. Praha chce výrazně zklidnit náplavky

Podle radního pro majetek Jana Chabra (Spojené síly pro Prahu) chce město zkultivovat život na náplavkách a přivést na ně i originální provozovatele. Někteří současní nájemníci, jako například Bajkazyl, tak dostali možnost pokračovat ve své činnosti.

Provoz na náplavkách bude omezen do 22 hodin podle zákona o nočním klidu. „Nikdo ale nemluví do toho, jak dlouho bude otevřeno uvnitř v provozovně,“ dodal kurátor. 

Sklo jako pro mořská akvária

Vstup do šesti kobek s kruhovým vstupem z 19. století bude tvořit sklo o tloušťce až sedm centimetrů, které se běžně používá pro mořská akvária.

„Pražská náplavka je rarita. Hledali jsme koncept, který propojí interiér kobky s nábřežím,“ popisuje architekt Petr Janda. Na investice včetně protipovodňových opatření je vyčleněno 90 milionů korun.

Náplavka. Ilustrační foto.
Bazény u náplavek na Vltavě nakonec nebudou, přednost má doprava

Do budoucna se počítá i s přesunutím cyklotrasy na horní komunikaci. Na promenádě mají mít totiž přednost chodci.

Prostory, které kdysi přímo omývala voda z Vltavy, sloužily po desetiletí jako zásobárna ledu a shromaždiště plavebního dřeva. Donedávna fungovaly jako sklady.

Pivo na Náplavce. Pivní festival malých a středních pivovarů.
OBRAZEM: Pivo na Náplavce opět chutnalo