Deníku to v pátek řekl Miroslav Nováček z Generálního ředitelství cel (GŘC) s tím, že jen tento měsíc celníci rozprášili dva gangy cizinců, kteří v Česku organizovali nelegální továrny na výrobu cigaret.

Jednu na Nymbursku, druhou na Českobudějovicku. Zadrželi přitom cigarety, při jejichž prodeji by stát přišel na spotřební dani o 16 milionů korun. Cigarety měly jedno společné: otřesnou kvalitu.

„Některé cigarety měly jít do Velké Británie, jiné měly skončit převážně v českých tržnicích, ale i trafikách,“ doplnil Nováček.


Nebezpečné trafiky


Za alarmující celníci považují i zjištění, že falešné cigarety už nemíří jen na vietnamské tržnice, ale i do běžných obchodů. „Jen během prvních šesti měsíců tohoto roku jsme během akce Trafika přišli na 153 kamenných obchodů, kde prodávali nelegální cigarety. Šlo hlavně o obchody na Ústecku a Ostravsku,“ upozornil Nováček.

Kuřáci, kteří chtějí nákupem nelegálních cigaret ušetřit pár korun, však podle celníků riskují mnohem víc než obyčejní kuřáci. „Kvalita cigaret, které se sériově vyráběly na Českobudějovicku, byla tak špatná, že sami výrobci si chodili kupovat cigarety do okolních trafik,“ prozradil jeden ze zasahujících celníků Blažej Štícha.

Otřesnou kvalitu potvrdil i kuřák, který jednu ze zabavených cigaret včera po tiskové konferenci ochutnal. „Chutnala jako lepidlo, ani jsem ji nedokouřil,“ uvedl.

Navíc výrobci dělali jen jeden druh cigaret. „Nejprve cigaretu vyrobili a až podle toho do jaké krabičky ji dají, se rozhodli, zda ji potisknou jako Marlboro nebo třeba West,“ řekl Štícha.


Unikají miliardy


Zatímco tento měsíc zachránili celníci stát před ztrátou 16 milionů, v květnu odhalili ve středních Čechách téměř profesionální továrnu, který by stát obrala až 150 milionů. Například v roce 2006 však zabránili daňovým únikům za 1,8 miliardy korun.