Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když pivo, tak z tanku. Zachraňuje chřadnoucí hospody

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Okolo 60 procent piva lidé vypijí doma. Trh se sudovým pivem pomalu klesá, ale podíl tankového vzrostl – nabízí ho na 1200 hospod.

16.4.2018 8
SDÍLEJ:

Je to český vynález, který od nás ve světě kopírují. Když se v roce 1964 začalo v restauraci Vikárka na Pražském hradě čepovat pivo z tanku, byla to rarita. Dnes, po 54 letech, ale tankové pivo znamená jeden z důležitých léků, kterým pivovary hodlají zachraňovat uvadající hospodský trh.

Přibližně 60 procent piva Češi vypijí doma a jen dvě pětiny v restauracích. A zatímco trh se sudovým pivem meziročně pomalu klesá, tankové pivo pomalu roste. Konkrétně: Předloni se v sudu prodalo 37 procent veškerého piva (meziročně o tři procenta méně).

Tankové pivo sice činilo jen tři procenta celého pivního trhu, ale jeho podíl o jedno procento vzrostl. „Obdobný trend, tedy růst tankového piva, zaznamenáváme i nadále,“ řekla nedávno Deníku Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. Přesná čísla o vývoji za rok 2017 zveřejní svaz tento týden.

Domácí konzument piva je podle Ferencové čím dál náročnější. Když už vyrazí utrácet peníze do hospody, chce kvalitu. V Česku je podle odhadu odborníků asi 30 tisíc různých typů restaurací, z čehož 1200 hospod už nyní nabízí tankové pivo.

Světová rarita

Lídr trhu, Plzeňský Prazdroj, loni dosáhl půlkulaté hranice 850 tankových hospod. „V plánu máme instalovat zhruba 40 dalších během letoška,“ uvedl na dotaz Deníku Tomáš Mráz, ředitel obchodu pro hospody a restaurace. „Nikde jinde v Evropě a ani na světě nejsou tankovny tak rozšířené jako u nás, kde tomu nahrává role piva jako národního nápoje,“ zdůrazňuje Mráz.

Řadu tankoven už nyní zásobují i další výrobci, především Staropramen, Budvar a pivovary skupiny Heineken. „Zvýšený zájem způsobil rozvoj tankových technologií, díky čemuž už toto pivo není doménou jen velkých hospod, ale i středně velkých. Nám loni počet tankových hospod vzrostl o 10 procent,“ tvrdí manažer komunikace Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Pivo z tanku je u štamgastů oblíbené pro plnější chuť i „stravitelnost“. Je nepasterizované a tím, že je uvnitř tanku ve sterilním jednorázovém vaku, není přímo v kontaktu se vzduchem. Hodí se spíše do provozoven, kde je vyšší výtoč. V Česku se totiž nejčastěji používají tanky o objemu 1000 či 500 litrů.

„Ideální je tank po jeho naražení v hospodě spotřebovat za tři až čtyři dny,“ popisuje Mráz.

Růst zájmu o tankové pivo mimo jiné zvýšil nárok na přepravu. Nákladní vozy se speciálními cisternovými nástavbami kvůli rozvozu loni nakupovala jedna z největších tuzemských společností C.S. Cargo. „Aktuálně realizujeme denně 40 až 50 závozů do jednotlivých restaurací po celé České republice. Do budoucna předpokládáme rozšíření naší flotily,“ popisuje manažer společnosti Daniel Popel.
Vožení piva má svá specifika. Jednak při jízdě a brždění, kdy se tekutina v cisterně různě „přelívá“, a pak při samotném napouštění do hospody, kdy je potřeba dbát na hygienu a sanitaci. Řidiči pivních vozů proto procházejí speciálním výcvikem.

Ležák poráží výčepní piva

Přestože se detailní statistiku o loňském výstavu piv Češi dozvědí za několik dní, už nyní je jasné, že v loňském roce se u nás poprvé v historii vypilo více ležáků (v drtivé většině jedenáctek a dvanáctek) než výčepních piv (devítek a desítek).

Podle statistiky Celní správy se u nás loni prodalo 7,4 milionu hektolitrů jedenáctek a přes 1,1 milionu hektolitrů dvanáctek. Proti tomu devítek a desítek šlo na trh „jen“ lehce nad 6 milionů hektolitrů. Zajímavostí je to, že devítek (loni 3,6 milionu hektolitrů) se u nás už pár let prodává více než desítek.

Důvodem je především nižší spotřební daň, jejíž výše se řídí právě stupňovitostí – tzv. extraktem původní mladiny. Místo ofi᠆ciálního názvu „výčepní pivo“ navíc lidé celou kategorii stále nazývají postaru, prostě desítka.

Autor: Jan Klička

16.4.2018 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč

Zámečníci strojů zámečník, nástrojař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - montáž kontrolních přípravků dle výkresu, drobné zámečnické práce, - prac. doba: 6-14 hodin, - prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Petr novák - modelárna novák, Chrudimská, č.p. 165, 582 63 Ždírec nad Doubravou. Informace: Petr Novák, +420 608 956 597,569 694 402.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Praktická sestra 27 000 Kč

Zdravotničtí asistenti (praktické sestry) Praktická sestra. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracoviště: Pavlovova 2626/33, Ostrava, 70030, Kontakt: osobně - Sanatorium Jih, Pavlovova 2626/33, Ostrava, e-mailem na kovarikova@sanatoriumjih.cz, sekretariat@sanatoriumjih.cz nebo telefonicky na 777851257, , Jde o práci v nestátním zdravotnickém zařízení posytujícím dlouhodobou lůžkovou péči. Služby jsou 12 hod., ale lze se individuálně domluvit jinak. , , Zaměstnanecké výhody: 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravu, proplácení přesčasové práce, zák.příplatky za směny. Pracoviště: Osmed group s.r.o., Pavlovova, č.p. 2626, 700 30 Ostrava 30. Informace: Ivana Kovaříková, +420 777 851 257.

Gastronomie - Pizzař a rozvozák 25 000 Kč

Do našeho teamu a nově zavedené Pizzerie Praha 4 - Nusle hledáme spolehlivého pizzaře a rozvozáka. Vše Vás naučíme.. Práce na krátký/dlouhý týden. Nástupní plat 1.500/1.000 Kč. V případě zájmu nás kontaktujte na telefonním čísle. Volejte jen Ti, co máte opravdu zájem nastoupit a postavit se za lidi, co chtějí něco vybudovat... Po zapracování možný karierní růst.. Pokud jste zodpovědný člověk, mužeme Vás ujistit, že budete mít kvalitního slušného šéfa..

Gastronomie - Snídaňová servírka/číšník 15 500 Kč

Hotely skupiny Olympik Hotels v současné době hledají do svého týmu nové kolegy na pozici: číšník/servírka - snídaně. Náplň práce: vítání hostů a obsluha hostů v běžném provozu zajištění bezproblémového a řádného provozu snídaní, zodpovědnost za přípravu snídaňového inventáře na druhý den


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Soutěž v pojídání tvarůžků. Tvarůžkový festival v Olomouci
1 23

Centrum Olomouce provoní pět tun syrečků. Vyjeďte si na tvarůžkový festival

Britská královna Alžběta II. a princ Charles
16

Princ Charles nahradí královnu Alžbětu II. v čele Commonwealthu

ČD Cargo vypsalo miliardovou soutěž. Chce modernizovat až 50 „kocourů“

Nákladní dopravce ČD Cargo výrazně zmodernizuje svůj vozový park dieselových lokomotiv. Vypsal veřejnou soutěž  na úpravy až 50 lokomotiv řady 742. Zakázka je rozdělená na dvě etapy, vítěz nejprve musí dodat prototyp vozidla, poté modernizovat až 50 strojů.

Zástupci škol přijeli jednat o 400 milionech, Babiš jim slíbil 30 miliard

Rozpočet školství by se v příštím roce nejspíš mohl zvýšit o 30 miliard korun. Řekli to zástupci vysokoškolských a středoškolských studentů po jejich dnešním setkání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). S ním na úřadu vlády jednali o rozhodnutí přesunout letos 400 milionů korun z resortu školství na slevy v jízdném. Studenti s tím nesouhlasí, premiér na tomto kroku trvá.

AKTUALIZOVÁNO

V centru Berlína zneškodnili bombu z války, museli evakuovat tisíce lidí

Nebezpečí už nehrozí. Centrum Berlína dnes kvůli likvidaci letecké pumy z druhé světové války muselo opustit asi 10 tisíc lidí. Kompletně uzavřeno bylo i hlavní nádraží, které se nachází poblíž. Přibližně půltunovou výbušninu se pyrotechnikům podařilo eliminovat kolem půl druhé odpoledne.

Palestinci volí v Gaze novou taktiku - pouštějí draky s Molotovovými koktejly

Palestinci, kteří už čtyři týdny demonstrují u hranice Pásma Gazy s Izraelem, přišli s novou taktikou - snaží se pouštět nad izraelské území dětské létající draky, k nimž přivazují Molotovovy koktejly. Na pátek připravují vypuštění desítek draků nad izraelské území, z nichž mnohé mají nost vzkaz: "V Palestině pro vás není místo".

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT