Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když pivo, tak z tanku. Zachraňuje chřadnoucí hospody

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Okolo 60 procent piva lidé vypijí doma. Trh se sudovým pivem pomalu klesá, ale podíl tankového vzrostl – nabízí ho na 1200 hospod.

16.4.2018 9
SDÍLEJ:

Je to český vynález, který od nás ve světě kopírují. Když se v roce 1964 začalo v restauraci Vikárka na Pražském hradě čepovat pivo z tanku, byla to rarita. Dnes, po 54 letech, ale tankové pivo znamená jeden z důležitých léků, kterým pivovary hodlají zachraňovat uvadající hospodský trh.

Přibližně 60 procent piva Češi vypijí doma a jen dvě pětiny v restauracích. A zatímco trh se sudovým pivem meziročně pomalu klesá, tankové pivo pomalu roste. Konkrétně: Předloni se v sudu prodalo 37 procent veškerého piva (meziročně o tři procenta méně).

Tankové pivo sice činilo jen tři procenta celého pivního trhu, ale jeho podíl o jedno procento vzrostl. „Obdobný trend, tedy růst tankového piva, zaznamenáváme i nadále,“ řekla nedávno Deníku Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. Přesná čísla o vývoji za rok 2017 zveřejní svaz tento týden.

Domácí konzument piva je podle Ferencové čím dál náročnější. Když už vyrazí utrácet peníze do hospody, chce kvalitu. V Česku je podle odhadu odborníků asi 30 tisíc různých typů restaurací, z čehož 1200 hospod už nyní nabízí tankové pivo.

Světová rarita

Lídr trhu, Plzeňský Prazdroj, loni dosáhl půlkulaté hranice 850 tankových hospod. „V plánu máme instalovat zhruba 40 dalších během letoška,“ uvedl na dotaz Deníku Tomáš Mráz, ředitel obchodu pro hospody a restaurace. „Nikde jinde v Evropě a ani na světě nejsou tankovny tak rozšířené jako u nás, kde tomu nahrává role piva jako národního nápoje,“ zdůrazňuje Mráz.

Řadu tankoven už nyní zásobují i další výrobci, především Staropramen, Budvar a pivovary skupiny Heineken. „Zvýšený zájem způsobil rozvoj tankových technologií, díky čemuž už toto pivo není doménou jen velkých hospod, ale i středně velkých. Nám loni počet tankových hospod vzrostl o 10 procent,“ tvrdí manažer komunikace Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Pivo z tanku je u štamgastů oblíbené pro plnější chuť i „stravitelnost“. Je nepasterizované a tím, že je uvnitř tanku ve sterilním jednorázovém vaku, není přímo v kontaktu se vzduchem. Hodí se spíše do provozoven, kde je vyšší výtoč. V Česku se totiž nejčastěji používají tanky o objemu 1000 či 500 litrů.

„Ideální je tank po jeho naražení v hospodě spotřebovat za tři až čtyři dny,“ popisuje Mráz.

Růst zájmu o tankové pivo mimo jiné zvýšil nárok na přepravu. Nákladní vozy se speciálními cisternovými nástavbami kvůli rozvozu loni nakupovala jedna z největších tuzemských společností C.S. Cargo. „Aktuálně realizujeme denně 40 až 50 závozů do jednotlivých restaurací po celé České republice. Do budoucna předpokládáme rozšíření naší flotily,“ popisuje manažer společnosti Daniel Popel.
Vožení piva má svá specifika. Jednak při jízdě a brždění, kdy se tekutina v cisterně různě „přelívá“, a pak při samotném napouštění do hospody, kdy je potřeba dbát na hygienu a sanitaci. Řidiči pivních vozů proto procházejí speciálním výcvikem.

Ležák poráží výčepní piva

Přestože se detailní statistiku o loňském výstavu piv Češi dozvědí za několik dní, už nyní je jasné, že v loňském roce se u nás poprvé v historii vypilo více ležáků (v drtivé většině jedenáctek a dvanáctek) než výčepních piv (devítek a desítek).

Podle statistiky Celní správy se u nás loni prodalo 7,4 milionu hektolitrů jedenáctek a přes 1,1 milionu hektolitrů dvanáctek. Proti tomu devítek a desítek šlo na trh „jen“ lehce nad 6 milionů hektolitrů. Zajímavostí je to, že devítek (loni 3,6 milionu hektolitrů) se u nás už pár let prodává více než desítek.

Důvodem je především nižší spotřební daň, jejíž výše se řídí právě stupňovitostí – tzv. extraktem původní mladiny. Místo ofi᠆ciálního názvu „výčepní pivo“ navíc lidé celou kategorii stále nazývají postaru, prostě desítka.

Autor: Jan Klička

16.4.2018 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 18 000 Kč Zámečníci strojů Zámečníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Důlní závod 1, lokality Lazy, Darkov, Požadavky:, -vyučení v oboru technického zaměření (vhodné i pro absolventy), -zdravotní způsobilost, -vazačský a jeřábnický průkaz výhodou (možnost proškolení), -pracovitost, spolehlivost, , Způsob kontaktu: , - osobně (Po-Pá; 7:00-15:00) Ostrava - Hrabůvka Hasičská 545 , - telefonicky (Po-Pá; 7:00-15:00), - emailem. Pracoviště: Vojmar s.r.o. - areály okd, . Informace: Kamil Kleprlík, +420 732 535 555,733 535 263. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 18 000 Kč Zámečníci strojů Zámečníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Důlní závod 2, lokality ČSM Sever, Požadavky:, -vyučení v oboru technického zaměření (vhodné i pro absolventy), -zdravotí způsobilost, -vazačský a jeřábnický průkaz výhodou (možnost proškolení), -pracovitost, spolehlivost, , Způsob kontaktu: , - osobně (Po-Pá; 7:00-15:00) Ostrava - Hrabůvka Hasičská 545 , - telefonicky (Po-Pá; 7:00-15:00), - emailem. Pracoviště: Vojmar s.r.o. - areály okd, . Informace: Kamil Kleprlík, +420 732 535 555,733 535 263. Zdravotnictví - Zdravotní sestra 30 000 Kč Jsme domov se zvláštním režimem pro seniory s různými typy stařeckých demencí. Hledáme zdravotní sestru - ideálně se zkušenostmi s geriatrickými či psychiatrickými pacienty (možno i na zkrácený úvazek). Směny: 12hodinnové pouze denní (+ víkendy, svátky). Výroba - Výroba Zámečníci strojů 25 000 Kč Zámečníci strojů ZÁMEČNÍCI KOLEJOVÝCH KONSTRUKCÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Kontakt: Bc. Zdeněk Doleček, DiS, tel. 777 817 147, e-mail: dolecek@dtvm.cz (osobní nebo telefonický kontakt mezi 7:00-15:00 hod.). , Kvalifikační požadavky:, - SOU - obor strojní zámečník výhodou, - praxe v oboru zámečník výhodou, - svářečský průkaz na sváření obalovanou elektrodou nebo pod ochranným plynem podmínkou, - státní svářečské zkoušky nebo paličský průkaz výhodou, - orientace ve výkresové dokumentaci, - vazačský a jeřábnický průkaz typu B výhodou, Nabízíme:, - náborový příspěvek 30 000,- Kč, - 5 týdnů dovolené, - denní pracovní doba 7,5 hodin, - odměna 600,- Kč za odpracovanou dobu (za odpracování měsíčního fondu pracovní doby), - stravné (cena standardního jídla je 24,- Kč), - dopravné (v případě bydliště mimo Prostějov) - dle vzdálenosti od Prostějova, - roční mimořádná odměna (13. mzda), - individuální zaměstnanecký benefit ve výši 6 000,- Kč za rok (ve formě poukazů flexi pass, popř. je možno jej využít jako příspěvek na penzijní připojištění), - vzdělávání pracovníků (jazykové kurzy, odborná školení), - odměny při životních či pracovních jubileích, - letní rekreace pro děti zaměstnanců zdarma. Pracoviště: Dt - výhybkárna a strojírna, a.s., Dolní, č.p. 3137, 796 01 Prostějov 1. Informace: Zdeněk Doleček, +420 777 817 147.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Návštěvníci obdivují obnovenou mozaiku v Chrámu Narození Páně v betlémě.

Chrám Narození Páně v Betlémě prokoukl. Renovované mozaiky lákají turisty

Europoslanec Jan Zahradil.
21

Lídr ODS do evropských voleb? Žádné překvapení, vybrán byl Jan Zahradil

AKTUALIZOVÁNO

Protesty žlutých vest drtí francouzskou ekonomiku. Macron slíbil občanům změny

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělí setkal se zákonodárci, zástupci odborů a zaměstnavatelů. Večer promluvil v televizi k národu a vyzval ho ke klidu. Hněv občanů však označil za oprávněný a slíbil jim zvýšení mezd a daňové úlevy.

První den výluky za plného provozu: zmatení lidé, plné autobusy a málo pokladen

Kde je ta zastávka? znělo v pondělí centrem Brna. Cestující vlakem zmátl první pracovní den historicky největší výluky na brněnském hlavním nádraží. Tisíce cestujících se kvůli opravám výhybek a zabezpečovacího zařízení od neděle na rok přesunuly především na dolní nádraží.

Českem se šíří podvodný e-mail. Nic neplaťte, varuje firma

Pozor na podvodný e-mail s upomínkou, varuje společnost C.S.Cargo. Nikomu žádné peníze neplaťte a přílohu vloženou do zprávy rozhodně neotvírejte, pokračuje její marketingový ředitel Aziz Jahić. Jde totiž podle něj o phishingový útok. Neznámí podvodníci prý jen zneužili jméno firmy. Vedení společnosti už situaci řeší.

Bez čtverného skoku se na špici nedostanete, říká Sabovčík. Skočil ho jako první

Dvakrát bral zlato na evropském šampionátu a z olympiády v Sarajevu v roce 1984 si odvezl bronz. Dnes je krasobruslaři Jozefu Sabovčíkovi pětapadesát a s ledem se loučí. Příští rok vyjede naposled. V Ostravě a Bratislavě předvede v listopadu rozlučkovou show Fire on Ice.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT