Předchozí
1 z 2
Další

Můžete váš podnik představit. Co vaříte v restauraci Field?
Máme vlastní kuchyň, která staví na českých surovinách od našich dodavatelůz různých regionů, podporujeme české farmáře, ale dáváme tomu trošku skandinávský prvek. Necháváme vyniknout přírodní věci a nebojíme se kombinovat všechny chutě na jednom talíři, což je asi jeden z důvodů proč, že je tato restaurace tak úspěšná.

Co to pro vás znamená obhajovat michelinskou hvězdu?
Je to v každém případě hodně zvláštní pocit obhajovat získanou hvězdu. Cítím velkou odpovědnost za celý tým, protože to ocenění není jen mé, ale všech osmadvaceti lidí, kteří v restauraci pracují. Vím, že nemůžu selhat, což logicky přináší seboui stres, napětí a adrenalin. Ale mě to baví, beru to sportovně.

Linda Kamarádová
Medailovou marmeládu uděláte i s jedním hrncem a vařečkou, říká Marmelinda

O udělování michelinských hvězd bylo natočena už řada filmů. Doopravdy o návštěvě gastronomické komise dopředu nevíte?
Opravdu ne. Oni navíc můžou přijít jednou, ale také třeba několikrát za měsíc, takže musíme udržovat kvalitu pokrmů a nápojů po celý rok. Je zajímavé, že pokud si restaurace udržuje vysokou kvalitu, stačí komisaři jedna návštěva ročně, ale pokud začnou mít o ní pochyby, tak restauraci navštíví vícekrát.

Radek KašpárekZdroj: Deník / Pavel SonnekProč jste si vůbec vybral povolání kuchaře?
Asi rozhodlo to, že můj děda byl velice šikovným a uznávaným řezníkem. V mládí jsem ještě váhal i nad prací automechanika, ale nakonec asi vyhrály geny po dědečkovi a já se věnoval jídlu. Nejprve jsem se vyučil kuchařem a poté jsem si udělal ještě dvou nadstavbu zakončenou maturitou.

Jaké jídlo vám v mládí nejvíce chutnalo?
Říkal jsem tomu „máčkové polívky“. Tím jsem myslel omáčkové. Vysvětlení je snadné. V dětství jsme s rodiči jezdili prakticky každý víkend na túry do Beskyd. Musím přiznat, že mě to vůbec nebavilo. Jedinou motivací pro mě bylo, že jsem si na vrcholu kopce dal v horské chatě klasickou hustou polívku. Miloval jsem zelňačku, bramboračku a prakticky všechny husté omáčky.

Jak vypadá váš běžný jídelníček dnes?
V práci nestíhám vůbec jíst, takže můj jídelníček by byl asi špatným příkladem pro všechny nutriční odborníky a dietology. Nestíhám snídat. Moje první jídlo je na programu tak asi ve čtyři hodiny odpoledne, a když přijdu večer domů, tak bych vyjedl celou lednici. (směje se)

Zátiší s plody moře. Ilustrační foto.
S dary moře putují na talíř i plasty. Co udělají se zdravím, zatím nikdo neví

Na čem si opravdu pochutnáte?
Mám rád ryby, ale u nás je takový mýtus, že ryba musí být na pánvi doslova „umordovaná“. V naší restauraci připravujeme ryby při velmi nízké teplotě, třeba pstruha pouze deset minut při čtyřicetistupňové teplotě ve vodní lázni. Mám rád také různé kombinace vegetariánských jídel.

Radek KašpárekZdroj: Deník / Pavel SonnekGastronomie se v posledních letech hodně proměnila…
Na „učňáku“ jsem měl štěstí, že jsem chodil na praxi, kde vařili klasická hotová jídla. V roce 2001 jsem odešel do Prahy a začínal jsem v pětihvězdičkovém hotelu. A to, co se tam vařilo, jsem viděl poprvé v životě. A i když jsem měl za sebou pět let studií a byl jsem premiantem, tak jsem znovu začínal od nuly.

Odkud berete náměty na stále nové a nové recepty?
Snažím se jednou měsíčně létat do Skandinávie nebo do Londýna, kde nabírám inspiraci v michelinských restauracích. Nekopíruji, pouze přemýšlím, jak něco podobného udělat z našich surovin.

Necháte se inspirovat recepty ze starých českých kuchařek?
Dá se říct, že některá jídla u nás ve Fieldu pocházejí ze staré dobré české kuchyně z dob první republiky. Jenom s tím rozdílem, že se jejich přípravu snažíme pojmout hodně moderně. Bohužel v období socialismu naše kuchyně dostala zabrat a asi jsme se dodnes z toho úplně nevzpamatovali, abychom se mohli v gastronomii rovnat Francii, Itálii či dalším špičkovým zemím v této oblasti.

Jak se díváte na společenský boom gastronomie v současné době, kdy kuchaři jsou považováni za celebrity, média jim dávají obrovský prostor, přibývá festivalů, keré se věnují jídlu a pití?
Gastronomie je doopravdy obrovskýmfenoménem. Ale já stojím pořád nohama pevně na zemi. Jistě, potěšilo mě, že jsem byl letos uváděn jako hlavní hvězda Gastro Food festivalu jídla a pití v Ostravě, ale že by se mi nějak zatočila hlava, to ne. Gastronomie se stala součástí zábavy. Lidé se rádi baví o dobrém jídle a pití, chtějí se naučit nejen vařit, ale i pochopit kombinace jídel s vínem a podobně. Ti, kteří to dělají špičkově v oboru gastronomie, ať to jsou kuchaři, someliéři nebo barmani, tak se z nich stávají VIP osobnosti na poli českého showbyznysu.

Vinařská soutěž Oenoforum.
Tuzemští vinaři slaví. Osm vítězů soutěže Oenoforum pochází z Česka

Když vracíte do Ostravy, máte tady své oblíbené restaurace?
Z Ostravy jsem odešel v roce 2001, takže bohužel nemám přehled o podnicích ve městě. Ale jinak se do rodného města pořád rád vracím, žijí tady mí rodiče, kteří bydlí nedaleko Městského stadionu, kde teď hraje fotbalový Baník. Času mám málo, ale jednou za čtvrt roku za našimi na návštěvu jezdím.

Radek Kašpárek 'vystoupil' také na Garden Food Festival v Dolní oblasti Vítkovice v květnu 2018 v dresu Baníku.Zdroj: Deník / Pavel SonnekČeho byste chtěl ve své profesi ještě dosáhnout?
Člověk, když má restauraci s jednou michelinskou hvězdou, tak si tak jen pro sebe říká, proč by nemohl mít ty hvězdy dvě. Takže je to do budoucna tak trochu moje skryté přání, ale není to priorita mého života. Pro mě je důležité, aby restaurace, kterou máme, byla produktivní, aby k nám lidé chodili rádi a stále se k nám vraceli.

Jak relaxujete?
Žiji s přítelkyní a dětmi. Jsem rozvedený, neskrývám to, z prvního manželství mám dvě dcery, teď mám ještě jednu nevlastní. Snažíme se žít klasickým rodinným způsobem. Když se nám nic nechce, tak si doma na terase povídáme nebo jedeme na výlet.

Jaké jídlo mají rádi vaše děti?
Milují hermelín, bifteky a to mají pět, deset a dvanáct let. Dokážou už poznat, jak má vypadat dobře připravený biftek, ale i další pokrmy.

A vaříte i doma rád pro rodinu?
Paradoxně ano, nedělá mi to problém, i když někdo říká, že si chce doma odpočinout. Snažím se domácí jídla připravovat tak, aby mi to nezabralo spoustu času.

Kdybyste měl uvařit něco speciálně ostravského jako nový recept, jak by to vypadalo?
Jak by mohla „chutnat“ Ostrava? Vytvořit nějaké netradiční pojetí s ostravskou klobásou, ale spíše kus masa se zadělávanou zeleninou – zelím nebo kedlubnou.

Minivizitka Radka Kašpárka
● Radek Kašpárek je fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Bez zbytečných okolků servíruje silné chutěa jeho pojetí pokrmů jsou často velmi neočekávaná…
● Vystudoval Střední školu společného stravování v Ostravě. Absolvoval stáž v Hotelu Swissotel the Bhosphorus. Několik let pracoval v hotelu Savoy a hotelu Aria jako zástupce šéfkuchaře restaurace Coda.
● Působil také jako lektor kurzů školy vaření. Na televizních obrazovkách dlouho působil v úspěšných pořadech Kašpárku vař! a Co bude dnes k večeři.
● Od roku 2014 je spolumajitelem restaurace Field.
● Je rozvedený, má dvě dcery, v současné době žije s přítelkyní.

Co je Michelinský průvodce
● Průvodce Michelin (francouzsky Le Guide Michelin) je série knižních průvodců vydávaných francouzskou společností Michelin ve více než dvanácti zemích.
● Dostupný je v tištěné podobě a na webové stránce Travel.michelin.co.uk, kterou ročně navštíví více než 400 milionů lidí.
● Inspektoři Michelinu hodnotí v ČR zatím výhradně restaurační zařízení v Praze. Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field. O prestižní ocenění naopak přišel podnik Alcron.
● Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl.
● V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Celkem tak hvězdu doposud získalo pět pražských restaurací.
● Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace ale dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.
● Průvodce Michelin Main Cities of Europe kromě hvězd a příborů uděluje i další ocenění, a to Bib Gourmand, které patří restauracím nabízejícím „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. Takových restaurací je v Praze podle letošního vydání průvodce šest – Divinis, Eska, Maso a Kobliha, Na Kopci, Sansho a nově od letošního roku Bistrøt 104.

Lidé navštívili již osmý ročník festivalu Slavnosti moře. Letos byl na Kraví hoře. Návštěvníci tam ochutnali různé rybí speciality.
Mahi mahi i lososový burger. Lidé na Kraví hoře ochutnávají mořské speciality