“Škodovka je silná značka s dlouhou tradicí, která má jméno po celém světě. Zároveň zde máme obrovskou přidanou hodnotu v lidech, v jejich technických znalostech a zkušenostech. Věříme, že Škoda má při správně zvolené strategii dobrou budoucnost,” říká Ladislav Chvátal, ředitel pro strategické projekty skupiny PPF, který je zároveň novým předsedou dozorčí rady.

Ilustrační foto
Miliardový obchod potvrzen. Plzeňskou Škodu koupila Kellnerova PPF

Kromě dokončení transakce dochází také k výraznému posílení týmu o zkušeného manažera Petra Brzezinu. “Petr Brzezina má obrovské zkušenosti s řízením strojírenských firem. Pevně věřím, že se nám společně podaří posunout Škodu k významným úspěchům,” dodal Chvátal.

Brzezina pracoval na několika manažerských pozicích v mezinárodní technologické společnosti ABB v České republice, ale také ve Švédsku a Belgii. Poté strávil čtrnáct let v mezinárodním koncernu Alstom v Německu a České republice, kde na pozici generálního ředitele měl na starost západní a později východní Evropu.

V představenstvu společnosti však i nadále zůstávají dosavadní členové vrcholového vedení Škoda Transportation Tomáš Ignačák a Zdeněk Sváta, ředitel Škoda Electric Jaromír Šilhánek. Představenstvo doplní ještě pátý člen, finanční ředitel Jan Menclík. 

Vizualizace elektrické jednotky RegioPanter, která bude jezdit na Slovensku
Škoda Transportation dodá nové vlaky na Slovensko. Za čtyři miliardy

Plzeňská Škoda Transportation je jednou z předních evropských firem v oboru dopravního strojírenství. Mezi její výrobky patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídící a pohonné systémy pro dopravní systémy.

Má několik dceřiných společností v České republice, například firmy Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Je aktivní v Evropě, Rusku, Asii i Severní Americe.

Prodej plzeňské společnosti již od počátku provázely zvraty. Rok byla totiž za hlavního favorita koupě brána čínská společnost CRRC, největší výrobce kolejových vozidel na světě. Tuto informaci firma v loňském roce dokonce potvrdila ve svém prohlášení a hovořilo se i o tom, že obchod se uskuteční do konce roku 2016. 

Následně se objevil konkurenční Siemens a na začátku listopadu Euro.cz uvedlo, že favoritem je Daniel Křetínský a jeho Energetický a průmyslový holding. Nakonec se však stala kupcem Kellnerova PPF.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.
Mládek: Nedal jsem Číňanům garanci, proto nekoupili Škodu Transportation