Masokombinát si od ledna 2009 pronajal místní podnikatel Jaroslav Komora. Respektive jeho společnost SPIN Plzeň. Časem si měl masokombinát koupit. Majitel – společnost Xaverov – s ním uzavřel smlouvu garantující předkupní právo na nemovitost a prodal mu veškerý movitý majetek.

Hořký pohled na fotografie

Ale od loňského listopadu začaly problémy s placením plného nájmu, které po několika neúspěšných pokusech o domluvu skončily tím, že majitel vypověděl Komorově firmě nájemní smlouvu. A nestačil se divit, jak zdevastovaný podnik mu nájemce o několik měsíců později vrátil. „Po výpovědi 9. února začala devastace objektu,“ říká Zdeněk Štěpánek z představenstva společnosti Xaverov, která je vlastníkem nemovitosti.

S hořkostí ukazuje fotografie z letošního června, kdy vlastník svůj majetek přebíral. Po několika týdnech podal trestní oznámení. Na snímcích jsou patrná vytrhaná umyvadla a baterie na sociálním zařízení, ustřihané kabely elektrického vedení, chybějící dveře vytržené ze zdi i se zárubněmi apod. Zkrátka majetek, který byl součástí nemovitosti, a nikoliv movitého majetku, který si Komorova firma řádně koupila. „Pokud by to ještě někdy mělo fungovat jako masokombinát, byla by potřebná investice více než sto milionů korun,“ říká Štěpánek s odkazem na znalecký posudek, který si nechal udělat.

Sto lidí bez práce

Jaroslav Komora si je nepochybně dobře vědom, v jak žalostném stavu objekt vlastníkovi vrátil. „Mohlo dojít k nějakým jednotlivým pochybením, ale to se řeší, už bylo dokonce podáno trestní oznámení,“ řekl Deníku. Na námitku, že on sám za to nese odpovědnost, protože je statutárním zástupcem nájemce, se ale odmítl dál bavit a zavěsil telefon. Šumavský masokombinát je v úpadku, už v době kolem výpovědi nájemní smlouvy přišlo o práci zhruba sto lidí. Krajský soud v Plzni zahájil insolvenční řízení letos v březnu a neustále se hlásí další věřitelé, kterým Komorova firma dluží miliony.