Na středečním setkání se zástupci profesních sdružení a hospodářských komor to prohlásil ministr zahraničních věcí Jan Kohout, sdělilo ministerstvo v tiskové zprávě.

„Hlavní výzvu v době finanční a ekonomické krize pro nás představuje nastavení efektivního modelu spolupráce mezi vládními a soukromými ekonomickými subjekty, který se bude vyznačovat koherentním přístupem a velmi dobrou koordinací jednotlivých aktivit,“ uvedl Kohout.

V hledáčku diplomatů budou z hospodářského hlediska také země s „dlouhodobou tradicí vzájemných vztahů nebo politicky prioritních“, mezi které patří Bělorusko, státy Balkánu, Blízkého východu a Perského zálivu.

Moderní technologie

K sektorovým prioritám českých diplomatů patří moderní technologie s vysokou přidanou hodnotou, IT technologie, biotechnologie, environmentální technologie a služby. Zahrnují mezi ně také obory s dlouhodobou a silnou tradicí v dané zemi jako je například strojírenství, energetika, automobilový průmysl, doprava nebo potravinářské technologie.

V roce 2009 vynaložilo MZV z rozpočtových prostředků na projekty ekonomické diplomacie 28 milionů korun. Letos to má být deset až 13 milionů korun.

Čtěte také: Ekonom Michl: Poslední roky vnímám jako velký průšvih