Systém Smart4City propůjčuje společnost SPEL Kolínu na půl roku zdarma. Po uplynutí této doby město projekt vyhodnotí a rozhodne se, zda systém z ulic zmizí, nebo se rozšíří na další parkovací místa. V případě spokojenosti město systém odkoupí. Provozovatelem a tím, kdo bude mít z parkovného příjmy, je město.

Na webových stránkách Smart4City bude také k dispozici online přehled obsazenosti konkrétních parkovišť. Řidiči si tak budou moci s předstihem zjistit, kde najdou volné místo. Město zároveň instaluje do ulic Mostní, Kutnohorská a Pražská tabule, které řidiče informují o počtu volných míst na Karlově náměstí. Tabule nabízejí i alternativní možnosti parkování. „My tím řešíme problém toho, že tranzitní doprava zatěžuje centrum města. Auto při hledání volného místa objede pětkrát dokola kolem náměstí a nakonec stejně vyjede do jiného prostranství hledat parkovací místo. To by mělo být díky tabulím eliminováno. Systém tak má další přidanou hodnotu," řekl starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín).

Mobilní aplikace

V říjnu bude spuštěna i speciální mobilní aplikace, jejímž prostřednictvím budou moci řidiči za parkování zaplatit. Aplikace ukazuje počet volných míst a upozorňuje řidiče na konec parkovací doby, kterou si zaplatil. Pomocí aplikace si může řidič parkovné prodloužit, aniž by musel k vozidlu dojít. Mobilní aplikaci budou využívat i strážníci, kteří díky ní budou mít přehled, která vozidla mají parkování zaplaceno a která už parkují neoprávněně. Pomocí senzorů instalovaných na každé parkovací místo navíc zjistí, jak dlouho vozidlo na místě stojí. Řidiči se tak už nebudou moct vymlouvat, že zde stojí jen pět minut.

Chytrý systém parkování chce zavést například i Benešov. Také tam by parkovací místa měla mít automatický systém kontroly, který by řidičům při příjezdu ukazoval, kolik míst je volných.

Parkovné v Kolíně stojí 30 korun za hodinu v době mezi 7:00 až 18:00. Mezi 18:00 a 7:00 zaplatí řidiči 12 korun za hodinu. Mezi 18:00 v pátek a 12:30 v sobotu stojí hodina parkování 12 korun, od sobotních 12:30 do pondělních 7:00 je parkovné zdarma. „Město se zavedením systému chytrého parkování nově nechává v době od 18:00 do 7:00 k dispozici pro veřejnost svá rezervovaná parkovací místa na náměstí," uzavřel Rakušan.