"Čistý čtvrtletní zisk Komerční banky je přesně v souladu s našimi odhady. Trh čekal sice lehce více, což by mohlo dočasně trochu ubírat na chuti k nákupům akcií Komerční banky na burze. Ale jen do té doby, než vynikne hlavní poselství těchto výsledků, a to, že můžeme směle pomýšlet na dividendu za rok 2015 vyšší než loňskou, například 320 Kč na akcii hrubého," řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Akcie Komerční banky před 10:00 lehce oslabovaly o 0,2 procenta na 5058 Kč.

Celkový objem vkladů ve Skupině KB stoupl od začátku roku do konce září na 653 miliard korun, což představovalo meziroční nárůst o 4,6 procenta. Vklady občanů v KB se meziročně zvýšily o 9,6 procenta na 189,6 miliardy korun. Depozita ve stavební spořitelně Modrá pyramida, která patří do Skupiny KB, naproti tomu poklesly o 3,4 procenta na 69,3 miliardy korun. Vklady podniků vzrostly o čtyři procenta na 389 miliard korun.

Rostl objem poskytnutch půjček

Objem půjček poskytnutých zákazníkům banky vzrostl o osm procent na 534 miliardy korun. Úvěrování se zvýšilo ve všech kategoriích kromě půjček od stavební spořitelny Modrá pyramida. Objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB podnikům vzrostl o 7,8 procenta na 287,2 miliardy korun. "Objem půjček na bydlení a úvěry podnikům uspokojivě rostly a dokonce jsme zaznamenali zvýšení poptávky po úvěrech ze strany spotřebitelů, podnikatelů a malých podniků, která byla dříve poněkud utlumená," zhodnotil vývoj předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac'h.

Komerční bance za tři čtvrtletí vzrostl počet klientů o 21.000 na 1,642.000. Na konci září měla banka 8416 pracovníků a 396 poboček.

Konsolidované výnosy bankovního domu meziročně klesly o 0,3 procenta na 22,436 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí se snížily o 1,9 procenta na 5,194 miliardy korun. Celkový pokles marží se bance dařilo kompenzovat rostoucím objemem obchodů.

Do Skupiny KB patří kromě samotné Komerční banky také stavební spořitelna Modrá pyramida, poskytovatel spotřebitelského financování ESSOX a penzijní spořitelna KB Penzijní společnost. Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.