Úřady práce a inspektoráty práce při téměř 3000 kontrolách nelegálního zaměstnávání v restauracích a hotelech v první polovině června odhalily 472 případů "práce na černo". Celkem 208 nelegálně zaměstnaných bylo navíc v evidenci úřadu práce a dostávalo podporu v nezaměstnanosti. Novinářům to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něj úřady kontroly nyní zesílily a budou v nich pokračovat.

"Víc než 200 lidí bylo evidováno jako uchazeči o zaměstnání na úřadu práce, pouhým jejich vyřazením z evidence stát ušetřit víc než sedm milionů korun," uvedl Drábek. Pokud si lidé najdou místo, musí to úřadu práce oznámit nejpozději v den nástupu do zaměstnání.

Hrozí pokuty

Kontroly v pohostinství a ubytovacích zařízeních se konaly od 1. do 13. června. Spolupracovaly na nich úřady práce s inspektoráty. Celkem jich provedly 2948. Odhalily 124 cizinců a 348 Čechů, kteří pracovali "na černo". Za nelegální práci hrozí pokuty i případné odebrání živnostenského oprávnění, podotkl Drábek.

Podle něj kontroly přispívají k tomu, aby sociální, zdravotní a daňový systém nepřicházel o peníze. Nelegální zaměstnanci i jejich zaměstnavatelé totiž neplatí odvody. Ministr poznamenal, že pak ale ani pracovníci v případě potřeby nedostanou třeba nemocenskou či invalidní důchod a také ve stáří nemají nárok na penzi nebo ji mají malou.

Drábek uvedl, že kontroly budou dál pokračovat a zaměří se vedle pohostinství a hotelnictví i na další odvětví. "Chceme výrazně posílit kapacity inspektorátů práce o 400 zaměstnanců," uvedl ministr. Dodal, že spolupráce úřadů práce a inspektorátů spolu se správou sociálního zabezpečení se při kontrolování osvědčila.

Čtěte také: Práce načerno: bez daní, ale s rizikem