Pokud se dluhová krize v eurozóně zhorší, má česká koruna všechny předpoklady k tomu, aby se stala druhým švýcarským frankem. Tedy měnou, kterou investoři vyhledávají v dobách zvýšené nejistoty a uchylují se k ní jako do bezpečného přístavu. Tvrdí to alespoň společnost Record Plc, na kterou se na svém webu odvolává agentura Bloomberg.

"Růst švýcarského franku už se vyčerpal, proto hledáme další alternativy," řekl hlavní investiční manažer Bob Noyen. Record Plc má sídlo v Londýně a spravuje aktiva klientů za zhruba 31,4 miliardy dolarů (asi 534 miliard Kč). Švýcarský frank vytrvale zpevňoval několik týdnů, v dalším růstu mu zabránila intervence tamních úřadů.

Koruna by mohla mít potenciál

"Trh bude neustále vyhledávat další možnosti. Potenciál z této situace profitovat může mít česká koruna i další tvrdší měny ve střední a východní Evropě," dodal Noyen.

Společnost Record Plc v červnu založila fond, jehož cílem je profitovat ze změn na trhu v důsledku dalšího zhoršení dluhové krize v Evropě.

Podnik také doporučuje využít úrokových derivátů, které by mohly přinést zisk v případě, že Evropská centrální banka (ECB) bude muset sáhnout k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky. K tomu už se kvůli ekonomickým potížím dříve uchýlila také americká centrální banka (Fed).

Česká národní banka podle prognózy zveřejněné na začátku srpna očekává letos kurz koruny na 24,10 Kč/EUR. Příští rok podle centrální banky měna posílí na 23,10 Kč/EUR a v roce 2013 na 22,50 koruny za euro. Koruna se vůči evropské měně nyní obchoduje kolem 24,45 Kč/EUR.