V sobotu ráno přišla ještě jedna paní a pomalu se to začalo plnit. Aby se lidé mezi sebou nepředbíhali, vymyslely jsme s paní takový lístečkový systém. Každý dostal papírek s číslem, podle kterého pak měl v pondělí přijít na řadu. Lidé to respektovali a fungovalo to," popisuje Fabiánová. V neděli večer už bylo na úřadu asi 200 lidí a v pondělí nad ránem čítala fronta přes 500 lidí.

Zájem lidí o kotlíkové dotace je obrovský a platí to v podstatě pro všechny kraje. Do roku 2022 musí svůj starý kotel za nový ekologičtější povinně vyměnit až 420 tisíc domácností v ČR a devět miliard korun, které vybojoval resort životního prostředí v Bruselu a kraje je nyní rozdělují, vystačí odhadem pro 80 až 100 tisíc domácností. Zbytek si kotle zaplatí ze svého.

Ministr chce rozdělování zrychlit

Do kotlíkové mánie se však nyní vkládá ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Včera odeslal hejtmanům dopis, v němž je žádá, aby rozdělování dotací zrychlili. „Požádal jsem všechny kraje, aby prostředky získané od ministerstva životního prostředí v první vlně kotlíkových dotací nabídly a rozdělily mezi žadatele co nejdříve. Teprve po vyhodnocení ekologických efektů a zájmu o konkrétní zdroje a technologie ve všech krajích může MŽP do krajů poslat další evropské miliardy," řekl včera regionálnímu Deníku ministr Brabec.

V čem je problém? Stát pošle zmiňovaných devět miliard korun do krajů ve třech vlnách – tři miliardy každé dva roky. Každý kraj má dopředu stanovenou částku, kterou by měl rozdělit a následně provést takzvané vyhodnocení. Jenže některé kraje v první třímiliardové vlně nerozdělily peníze naráz, ale dotace rozdají ve dvou či třech vlnách. A ministerstvo se obává, že rozdělování peněz v dalších letech nabere skluz.

Třeba Jihomoravský kraj nyní „rozdal" 80 milionů a dalších 55 milionů rozdělí na přelomu roku. „Nevěděli jsme, jak velký zájem lidí bude, proto se kotlíková dotace rozdělila do dvou vln," vysvětluje mluvčí kraje Eliška Windová. „Jakmile dopis s výzvou ministra dorazí, určitě na ni zareagujeme," dodává . „Další kolo vypíšeme začátkem druhého pololetí," říká Martina Götzová, mluvčí Královéhradeckého kraje, kde je předběžně hlášeno i třetí kolo.

Zcela vyčerpáno mají z první třímiliardové tranše jen dva kraje: Vysočina a Moravskoslezský kraj. Stát chtěl druhou tranši peněz poslat v polovině roku 2017. Kvůli zájmu lidí by to podle informací Deníku mohl stihnout i o půl roku dříve. To však nepůjde, pokud kraje dotace „roztáhnou".

Kotlíkové dotace