Například Moravskoslezský kraj, který patří mezi regiony zasažené emisemi vůbec nejvíc, ji vyhlašuje dnes. Žádosti o dotaci začne přijímat od 13. května. Očekává se velký zájem. Ve druhé výzvě byly totiž vyčleněné peníze pryč za pouhé dvě minuty po jejím vyhlášení, jiné to asi nebude ani teď. Staré a neekologické kotle 1. a 2. emisní třídy je nutné nahradit novými do září 2022, poté lidem za jejich využívání bude hrozit padesátitisícová pokuta.

Zdroj: Redakce

Žádosti jen elektronicky

Krajský úřad má k dispozici půl miliardy korun, počítá s podporou asi tři a půl tisíce žadatelů. Žádosti se budou podávat elektronicky, jejich písemný originál a přílohy poté žadatelé úřadu odevzdají do deseti pracovních dnů.

Ilustrační foto.
Zákaz zastaralých kotlů se blíží. Na nové lidem půjčí peníze stát

Nejčastější chyby při výměně kotle - InfografikaZdroj: DeníkPokud v žádostech budou menší nedostatky, lidé je podle úředníků obvykle snadno odstraní. V případě větších zádrhelů ovšem žadatelé přijdou o možnost zpětně získat dotaci. Nutnými podmínkami pro získání dotace jsou například revize původního kotle a také jeho důkladná fotodokumentace.

Požádat o dotaci na nový kotel navíc mohou pouze vlastníci nemovitostí. Kdyby ji její majitel v době výměny kotle prodal nebo třeba jen věnoval dětem či vnoučatům, také nikdo z nich již žádné peníze za nový kotel nedostane.

Ilustrační fotografie.
Vyhrajte 3x 250 tisíc. Velká soutěž o rekonstrukce kotelen začíná!

„Největší problém jsme zaznamenali právě u vlastnictví nemovitostí,“ uvedla Lucie Hochmanová, která má na krajském úřadu dotace na starosti. Žadatelé o dotaci jsou také povinni starý kotel nechat znehodnotit a přiložit fotodokumentaci, která jasně potvrdí, že se tak doopravdy stalo. Musejí rovněž doložit související uplatňované výdaje, například projektovou dokumentaci na plynofikaci nebo revizi plynu či elektriky.

Soutěž pro čtenáře Deníku

Nehledě na dotace: šanci zlepšit vytápění i své bydlení mají díky nové soutěži Deníku a Českého plynárenského svazu i naši čtenáři. Tři z nich získají čtvrt milionu korun na rekonstrukci prostorů bývalé kotelny a skladu paliva podle svých přání. Stačí málo.

Pomocí webové stránky kotelna.denik.cz do 13. května 2019 poslat video, text či obrázek vaší vize, na co byste bývalou kotelnu při přechodu na plyn rádi předělali.

Vyhrajte 250 tisíc korun na rekonstrukci svého domu.Zdroj: Deník

Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu.
Komentář: Jak zlepšit kvalitu ovzduší? Řešení není až tak složité