Za necelé tři miliony korun si loni pořídila dvoupokojový byt v Rajhradu na Brněnsku Kristýna Svobodová. Měla však štěstí. Za podobně velký byt by podle průzkumu realitní společnosti Reas která provozuje webový portál Atlascen.cz, zaplatila i o milion víc. „Cenu jsem s developerem domlouvala již dřív. Stavba mu trvala déle a nesplnil všechny podmínky,“ odůvodnila žena.

Těžba ropy - ilustrační foto
Země se dohodly na snížení těžby ropy. Omezení potrvá dva roky

Z průzkumu vyplývá, že za metr čtvereční bytu Jihomoravané loni průměrně zaplatili přes osmačtyřicet tisíc korun. Po Praze, kde metr čtvereční stál přes dvaaosmdesát tisíc, je to nejvíce v republice.

Šedesát tisíc za metr čtvereční

Metr čtvereční v Brně pak přišel na téměř šedesát tisíc korun. „Ceny bytů tam za poslední rok vzrostly přibližně o třináct procent. Každý měsíc se v jihomoravské metropoli prodá kolem tři sta bytů. Nyní kvůli aktuální situaci očekáváme pokles realitních transakcí i cen nemovitostí,“ uvedl ředitel firmy Reas Michal Makoš.

Petra Gazdová si loni v centru Brna koupila byt o velikosti šedesát metrů čtverečních za téměř čtyři miliony korun. „Chtěla jsem žít ve vlastním. To co splácím na hypotéku, bych dala do nájmu,“ svěřila se.

Například v Hodoníně ale za stejně velký byt zájemci zaplatili o více než polovinu méně.

Vizualizace budoucího podchodu na Žižkov.
Podchod z hlavního nádraží na Žižkov se začne budovat v květnu

Podle realitního makléře Jaromíra Grima z Vyškova jsou však lidé ochotní připlatit si za lokality, kde mají šanci získat finančně lépe ohodnocenou práci. „V současnosti to ale není tak o tom, kolik lidé chtějí investovat do bydlení, ale spíše o tom, co jim dovolí peníze. Někteří si berou úvěr na hranici svých možností, jen aby bydleli ve vlastním,“ řekl.

Pokles cen kvůli koronaviru

Ekonom Lukáš Kovanda upozornil na to, že ceny v Brně rostly výrazně rychleji než v jiných částech regionu. „Jedním z dopadů je například postupné ubývání romského obyvatelstva z měst typu Brno a Praha, kde byli třeba za socialismu hojně zastoupení. Je to dáno právě tím, že Romové, kteří mají často jen nízkou kvalifikaci a podprůměrné příjmy, si prostě nemohou bydlení v takovém městě dovolit,“ vysvětlil.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček vystoupil 6. dubna 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády o dalších opatřeních při řešení dopadů epidemie koronaviru.
Kdy se otevřou další obchody? Havlíček: Vláda scénáře zveřejní v úterý

Dodal však, že v souvislosti s virovou pandemií lze očekávat recesi a pokles cen nemovitostí. „V centru Brna a v dalších atraktivních lokalitách budou stagnovat. Na méně atraktivních místech, typu sídliště, klesnou. Doba zdražování nemovitostí na čas končí. Pokud někdo nyní přemýšlí o koupi a hypotéce, měl by ještě pár měsíců počkat. Hypotéky výrazné zlevní, dost možná na historické minimum,“ okomentoval.

Na vývoj cen bude mít podle Makoše vliv převážně vývoj ekonomiky. „Při jejím brzkém nastartování očekáváme pokles v rozmezí pět až deset procent,“ doplnil.

Průměrné ceny za byt o velikosti 60m2

Česká republika: 2 654 400
Jižní Morava: 2 909 460
JM bez Brna: 2 221 320
Brno: 3 492 300
Brněnsko: 2 816 580
Blansko/Blanensko bez Blanska: 2 453 640 / 2 008 020
Břeclav/Břeclavsko bez Břeclavi: 1 837 080 / 2 189 520
Hodonín/Hodonínsko bez Hodonína: 1 585 020 / 1 596 060
Vyškov/Vyškovsko bez Vyškova: 2 059 020 / 2 878 260
Znojmo/Znojemsko bez Znojma: 1 882 200 / 1 481 220

Zdroj: Reas