Odboráři po pondělním krachu jednání řekli, že o tomto návrhu by byli bývali ochotní diskutovat. Kraj na to však přistoupil až ve čtvrtek a neinformoval o něm přímo odboráře, nýbrž vzkázal jim to nejdřív přes novináře.

„My jsme zatím oficiálně žádný návrh nedostali a neznáme podrobnosti. Platí proto původní dohoda, že do pátku předložíme kraji naše stanovisko k pondělním výsledkům jednání a naše požadavky,“ uvedla Iva Řezníčková z vedení Odborového svazu zdravotnictví Královéhradeckého kraje Iva Řezníčková. Jak se k návrhu kraje postaví, odboráři ze všech pěti nemocnic nevědí, protože ho ještě ani neznají. Teprve během čtvrtečního odpoledne jim měl přijít e-mailovou poštou. „Je velmi zvláštní a neseriozní, že s námi kraj komunikuje přes média,“ podivila se Řezníčková.

Vstřícný krok

Kraj tvrdí, že pokud sestry na návrh přistoupí, navýší se jim jen v letošním roce platy v průměru o 5000 korun měsíčně. Tři a půl tisíce z toho hradí zdravotní pojišťovny, 1500 přidá kraj jako zřizovatel nemocnic ze svého. „Přicházíme s dalším vstřícným krokem a nabízíme sestrám dalších 1500 korun k platům již od letošního srpna místo od ledna 2010. Spolu s touto částkou si tak střední zdravotnický personál za letošní rok polepší zhruba o pět tisíc korun. Kraj tak chce pomoci střednímu zdravotnickému personálu a stabilizovat situaci v krajských zdravotnických zařízeních. Není však v našich silách dorovnat naráz propad v platech zdravotních sester, který zde vznikal od roku 2004 kvůli bývalému vedení kraje, které nemocnice převedlo na akciové společnosti,“ dodal hejtman kraje Lubomír Franc.

Více čtěte ZDE

Zdravotní sestry původně požadovaly 3000 korun z peněz kraje, protože navýšení od pojišťoven dostanou zdravotní sestry v celé republice a zaostávání nemocničních sester z Královéhradeckého kraje se tak za jejich kolegyněmi z jiných regionů o nic nesníží. Po pondělním jednání však odboráři naznačili, že by přistoupili i na kompromisních 1500 korun od kraje, ovšem už teď od srpna. Nespokojily se ani se závazkem kraje, že do června roku 2012 platy sester narovná na republikový průměr. „S průměrným platem středního zdravotního personálu zhruba 20 000 korun jsme šest tisíc pod celorepublikovým průměrem těchto pracovníků. Požadovaným navýšením 3000 od kraje bychom tento propad snížili na polovinu,“ vysvětlovala v pondělí Řezníčková.

Pokud by odboráři na kompromis kraje kývli, platy nemocničních sester by se na podzim vyšplhaly na zhruba 25 500 korun. „Stále to však bude zhruba o dva až tři tisíce méně, než je republikový průměr zdravotních sester v zemi,“ připustil Martin Scháněl, ředitel krajského zdravotnického holdingu, který nemocnice spravuje. Nemocnice kraje se nyní potýkají s úprkem sester do rozpočtových zařízení, jako jsou domovy důchodců či sociální ústavy, kde si vydělají zhruba o pět tisíc víc. V hradecké fakultní nemocnici, která je jednou z nejlépe placených v republice, berou dokonce o 9000 víc.

Ztráta 200 milionů korun

Platy sester v pěti nemocnicích kraje zaostávaly od roku 2004, kdy byla zařízení převedena na akciové společnosti. Ty se totiž neřídí platovými tabulkami. I v Pardubickém kraji mají nemocniční zdravotní sestry o dva a půl tisíce korun měsíčně víc.

Poprvé dostaly letos nemocniční sestry v Hradeckém kraji přidáno po vyjednávání kraje s pojišťovnami letos v lednu, a to 1200 korun. V červenci a srpnu dostaly přidáno dalších 2300 korun, toto navýšení se ale týkalo paušálně všech sester v republice. Patnáct stovek, které kraj nyní nabízí navíc, je tak první, které by šlo přímo z jeho rozpočtu. K tomu ovšem uhradí i dalších 35 procent souvisejících odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Potřebných 20 milionů letos a 50 milionů příští rok na to chce nalézt v úsporách z hospodaření nemocnic. Ty jsou nyní ve ztrátě přes 200 milionů korun. „Zdravotnictví bude příští rok jediným sektorem, kterému i přes ekonomickou nebude snižován, ale navyšován rozpočet,“ slibuje hejtman Franc.

Navyšování měsíčních platů středního zdravotního personálu v letošním roce:

leden 2009 – 1200 korun
červenec 2009 – 1300 korun
srpen 2009 – 1000 korun
srpen 2009 – 1500 korun

Celkem : 5000 korun