To vše má na svědomí hospodářská krize, která zasáhla i jihomoravská města. Ta se totiž tento rok musí smířit s nižšími daňovými příjmy, které budou nižší o desítky milionů korun. Brno dokonce předpokládá výpadek, který se bude blížit půl miliardě.

„Ministerstvo financí má krizový scénář, podle kterého by Brno letos získalo až o sedm set milionů méně. Tomu ale nevěřím. Při schvalování rozpočtu jsme počítali s výpadkem přes čtyři sta milionů, takže myslím, že jsme připraveni,“ uvedl brněnský primátor Roman Onderka. Podle výroků ostatních zástupců města tak nejsou žádné plánované investice ohroženy.

Podobně se připravovala i jiná větší města na jižní Moravě. Za první čtvrtletí letošního roku získala třeba vyškovská radnice v porovnání s loňskem o pět milionů méně na daních. Ale utahovat opasek si město také moc nemusí.

Vyškovská půlmilonová rezerva

„Nemusíme tento vývoj zatím hodnotit krizově. Rozhodně budeme ale sledovat vývoj příjmů z daní dál. Pokud by tento neuspokojivý trend pokračoval, budeme jednat o nápravných opatřeních,“ uvedl vyškovský starosta Petr Hájek. Dodal, že mají v městské kase rezervu ve výši pěti a půl milionu korun.

Ne všechna města se ale obejdou bez škrtů v rozpočtu. Třeba Hodonín už některé investice omezil a připravuje se na další. Kolonka příjmů se jim totiž letos nejspíš sníží až o dvaatřicet milionů korun.

„Aby byl rozpočet vyrovnaný, budeme muset některé z investic vyškrtnout. Nepůjde o ty největší a o ty, na které radnice získala dotaci. Tu by totiž muselo pak město vrátit. Sáhli jsme zatím tam, kde to moc nebolí. Například když na demolice špatných technických projektů byly určené čtyři miliony, stáhli jsme je na dva. Další byly drobné opravy kanalizace,“ přiblížila pohled vedení města místostarostka Milana Grauová.

Proškrtané výdaje

Brzdit investiční akce budou muset i v Moravské Krumlově. Tam začali rok s rozpočtovým provizoriem a návrh konečného rozpočtu před schválením o pět procent na straně výdajů proškrtali. Podobné škrty připravují i zastupitelé v Boskovicích.

„Museli jsme odložit některé investice, rekonstrukce povrchů vozovky v ulicích Kollárova a Na Dolech. Zkrátili jsem také rozpočty našich příspěvkových organizací. Ty musí letos počítat se stejnými penězi jako v roce 2008,“ popsal starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

Zatím ale konečné výpadky v daňových příjmech města jen odhadují. Všechny daně totiž ještě stát nevybral. I tak se ale nedá předpokládat, že by příjmy neklesly. „Krize ovlivňuje to, že podniky vyrábějí méně a i lidé dostávají menší výplaty, takže stát dostává na daních méně peněz. Když pak určité procento z těchto daní posílá městům, tak i města mají menší výnosy,“ vysvětlil vliv krize na daňové příjmy měst analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

MICHAL KÁRNÝ

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU