„Je vidět, že lidé tolik nejezdí za hranice a dávají přednost pobytu doma. Plno máme prakticky celé léto,“ uvedl Josef Kocůrek z horského hotelu Kohútka v Javorníkách.

Jeho slova potvrzují i na nedalekém hotelu Portáš. „S návštěvností jsme spokojení. Turisté dokonce ani méně neutrácí,“ komentoval Dan Václavek. „Pokud se krize nějak projevila, tak v tom, že lidé déle vyčkávali s rezervacemi, byli opatrnější. Nakonec ale stejně přijeli,“ dodal.

Podobné hlasy zaznívají i z dalších míst. „Co se týká obsazenosti hotelu, červenec byl poněkud slabší. To bylo ale dáno spíše horším počasím. Srpen už je zase vynikající. Krize nám spíše pomáhá, lidé se zdržují v tuzemsku,“ informovala ředitelka horského hotelu Soláň Kateřina Růčková.

Důvod k vážnějším starostem zatím nemá ani většina kempů na Valašsku. „Spíše než krize u nás návštěvnost ovlivňuje počasí. Žádný velký úbytek hostů jsme nezaznamenali. Situace je zhruba stejná jako loni, takže si nestěžujeme,“ sdělil vedoucí hovězského kempu U Splavu Karel Potocký.

Jsou ale místa, kde dopad krize nejspíše už pociťovat začínají. „Letos jezdí méně hostů zahraničních i domácích. Ubylo i návštěvníků, kteří našich služeb využívali při tranzitu na Slovensko,“ popsala vedoucí recepce rožnovského autokempu Sport.

Téměř shodná slova zaznívají i ze sousedního Campingu Rožnov. „Letos byl nejsilnější přelom července a srpna, teď už hostů zase ubývá. V minulých letech jezdilo i více cizinců, hlavně Holanďanů,“ povzdechla si recepční Lucie Gazárková.