Prvenství si letos podle amerického časopisu Forbes zopakoval zakladatel softwarového gigantu Microsoft Bill Gates. Redaktoři magazínu vyčíslili jeho majetek na 57 miliard dolarů. Na záda mu dýchá nejúspěšnější investor současnosti Warren Buffett, který vlastní zhruba padesát miliard dolarů. Trojici nejbohatších uzavírá šéf softwarové společnosti Oracle Lawrence Ellison. Oproti Buffetovi má o 25 miliard dolarů méně.

Letošní žebříček 400 amerických miliardářů ale výrazně ovlivnila krize na finančních trzích. Bill Gates přišel oproti loňsku téměř o dvě miliardy dolarů. Útlum světového hospodářství na vlastní kůži pocítil i Warren Buffet – jeho jmění se ztenčilo rovněž o dvě miliardy. Investovat uprostřed „finančního chaosu“ ale nepřestal. Začátkem tohoto týdne koupil za 5 miliard dolarů zhruba 9procentní podíl v investiční bance Goldman Sachs, která po problémech na americkém hypotečním trhu utrpěla ztrátu ve výši několika stovek milionů dolarů.

Asi nejhůře dopadl Sheldon Adelson, majitel většiny kasin v Las Vegas, který během posledních dvanácti měsíců přišel o třináct miliard dolarů. Adelson podle Forbesu ztrácel přibližně 1,5 milionu dolarů denně.

Důvod k radosti neměl ani legendární investor Kirk Kerkorian. Společnosti MGM Mirage, která provozuje síť hotelů a kde je většinovým vlastníkem, loni klesly akcie až o 70 procent. Majitelka internetové aukční síně e-Bay Meg Whitmanová se do letošního seznamu ani nevešla. Před „branami“ zůstal i Maurice Greenberg, bývalý šéf obří pojišťovny AIG, která kvůli vysokým finančním ztrátám skončila v náručí americké vlády.

„To je důkaz, že americká ekonomika silně zpomaluje. Letos kvůli krizi nikdo výrazně nezbohatl a zřejmě ani nezbohatne,“ píše redaktor Forbesu Matthew Miller. Celkové jmění Američanů na seznamu podle něj meziročně vzrostlo o pouhé dvě procenta na 1,57 bilionu dolarů.

Hrozí krach dalších firem

Spojené státy vidí ve vážné ekonomické krizi i prezident George Bush. Jeho administrativa chce kapitálové trhy stabilizovat tím, že na očištění a záchranu dalších finančních institucí uvolní 700 miliard dolarů. Proti je ale americký Kongres, bez jehož souhlasu plán nelze uskutečnit.

„Situace je velmi znepokojivá, trh nefunguje tak, jak by měl. Je načase společně a demokraticky čelit krachu dalších bank,“ řekl Busch ve středu večer v televizním projevu, v němž se snažil o správnosti záchranného opatření přesvědčit nejenom Kongres, ale i americké občany.