V České republice ve sledovaném období mezi lednem a prosincem 2018 vzrostly ceny kromě již zmíněné cibule i u hlávkového zelí. To zdražilo z 11,6 korun na 17,60. Další potravinou, za kterou si spotřebitelé výrazně připlatili pak byly brambory.

Rekordní sucha

Kilo brambor vyšlo na 20 korun z dřívějších 13. Zapříčinila to zejména rekordní sucha, která v Česku loni panovala. To se dotklo i cen mrkve či květáku. Kilo mrkve zdražilo o 41,4 procenta na 22 korun z původních 15,70. Květák pak Čechy vyšel 43,30 korun za kus. Dříve za něj zaplatili 38,30, což je nárůst o 13 procent.

"Letošní suché počasí se podepsalo na úrodě zeleniny významně. Propad ve výnosech postihl i zemědělce v sousedním Polsku i jinde, zvedají se ceny těchto druhů zeleniny po celé Evropě,“ uvedl již dříve pro Deník předseda představenstva ZP Otice na Opavsku.

Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici u moučkového cukru, který zlevnil o 35,7 procenta na 14,30 korun za kilogram. Na druhém místě se pak umístil cukr krystal, který zlevnil o 34,3 procenta na 12 korun z původních 18,70. Méně zaplatí spotřebitelé rovněž za kilo jablek. Jehož cena se snížila o 26,5 procenta na 27 korun z původních 36,70.

Zajásají rovněž milovníci vajec, kteří za deset kusů zaplatili o 22,4 procenta méně, to jest 36 korun. Původně stály 46 korun a 50 haléřů. Propad zaznamenaly rovněž citrony. Cena za kilo tohoto ovoce klesla z původních 46,60 korun na téměř 39 korun.