I když biocidy ošetřené lapáky a trojnožky patří mezi velice účinné zbraně v boji proti likvidačním nájezdům kůrovce, použil jich Národní park Šumava (NPŠ) letos nejméně za poslední čtyři roky. I přesto se boj s broukem daří, letos ale kalamita rozhodně zažehnána nebude. Deník o tom informovala Jana Zvettlerová z NPŠ.

„V porovnání s rokem 2010 využil NP Šumava celkem 1255 otrávených trojnožek, což je o 169 méně, než tomu bylo loni. V případě speciálně upravených lapáků šlo celkem o 7 401 kusů. Oproti loňskému počtu 9 149 chemicky ošetřených lapáků je to letos o 1 748 méně než loni,“ uvedla Zvettlerová. Dodala, že na druhé straně použil NPŠ dvakrát více chemií neošetřených lapáků (25 118 ks oproti 11 337 ks), než v loňském roce.

Méně chemie

„I přes mnohaleté zkušenosti jsme se rozhodli omezit podíl chemicky ošetřených obranných opatření proti kůrovci,“ říká náměstek ředitele NPŠ Jiří Mánek. „Přestože jsme letos využili méně biocidů než loni, přijatá opatření se ukazují být účinná a v rámci možností se nám daří zachránit mnoho hektarů lesa,“ dodal Mánek. Nicméně vzhledem k faktu, že loni zůstalo v bezzásahových zónách na 500 000 kůrovcem napadených stromů bez zpracování, což je zdroj kůrovce pro letošní rok, nedělá si NP Šumava iluze, že bude kalamita v tomto roce zažehnána.

„V případě, že bychom biocid neaplikovali včas, hrozilo by zbytečné pokácení desítek tisíc zdravých stromů, které by musely být dle zákona využity jako série neotrávených lapáků. Zejména z toho důvodu využití chemicky ošetřených lapáků šetří ve velké míře množství pokácených stromů v NP Šumava, a tím i lesy na velkých plochách,“ uzavřel ředitel parku Jan Stráský.

Čtěte také: Na Šumavě nastalo masivní rojení kůrovce