Podle ministerstva by každý rok mohlo získat mimořádné pracovní vízum 1500 Ukrajinců. Nařízení by platilo až do roku 2022, celkem by jich tedy bylo 4500.

Den za obnovu lesa spojil v České republice 31 tisíc lidí. V zemi jsou díky nim stovky tisíc sazenic.
Jak se změní středočeské lesy? Přibýt musí hlavně buky

„Kůrovcovou kalamitou je aktuálně silně zasaženo sedm krajů, k napadení však dochází na celém území státu,“ odůvodňuje svůj návrh ministerstvo.

V lese ale podle něj chybí až šest tisíc zaměstnanců, kteří by s touto situací pomohli. „Proto vyvstala potřeba řešit tuto situaci zajištěním chybějících pracovních kapacit ze zahraničí, a to primárně z jazykově kompatibilních zemí,“ dodává úřad vedený ministrem Miroslavem Tomanem (ČSSD).

Pouze bez agentur

Ukrajince by mohli „dovážet“ pouze přímí zaměstnavatelé, a to ti, kteří podnikají v oblasti zemědělství, lesnictví  a potravinářství. Nikoli pracovní agentury. Důvodem je podle návrhu to, aby se nesnažili pracovníky uplatnit  v jiných oblastech, například v automobilovém průmyslu.

Jisté riziko podle ministerstva představuje možnost, že sami Ukrajinci budou chtít po příchodu změnit zaměstnání. Ve vybraných sektorech jsou totiž mzdy často nízké.

Arcibiskupské lesy a statky organizovaly veřejnou výsadbu mladých stromků na kalamitní holině u obce Rajnochovice.
S kůrovcem zatím prohráváme, říká vedoucí chvalčovského polesí

„Zákon v takovém případě cizinci neumožňuje zaměstnavatele během pobytu na území Česka změnit, cizinec by musel podat žádost o zaměstnaneckou kartu na zastupitelském úřadu,“ uvádí ministerstvo v důvodové zprávě. Riziko nelegální práce podle něj zmírní to, že vízum bude maximálně na rok, a teprve poté se bude prodlužovat. Nikde se už ovšem neuvádí, jak se zabrání tomu, aby Ukrajinci neskončili místo v lese ve výrobně potravin. I tyto fabriky totiž patří mezi vybrané obory.

Několik měsíců

Lesní firmy přitom shánějí zaměstnance, kde se dá. „Pracovní síly nejsou, všichni lidé jsou v továrnách,“ říká předseda Sdružení lesních školkařů Petr Němec. Firmy to podle něj musejí řešit tři až pět měsíců předem.

Dvojice sucho a kůrovec ohrožuje i lesy na Táborsku.
Kůrovcová kalamita: Škody v lesích letos dosáhnou 40 miliard, varují odborníci

„Kolega hajný musel jít sázet sám, protože není nikdo jiný. Nejdříve na to měl Čechy, ti mu zmizeli do automobilky  v Mladé Boleslavi. Tak si loni najal Ukrajince, a ti mu letos zmizeli také,“ dodává.

Návrh má ovšem i své kritiky. Například podle bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se nemělo nařízení zužovat pouze na Ukrajince a zvýšit i počet lidí, kterých se to týká. „Je třeba to odšpuntovat a tu horní hranici tam nedávat,“ řekl nedávno Jurečka pro Právo.