Inspektoři proti nešvarům bojují na více frontách. Přesně před dvaceti měsíci spustili portál Potraviny na pranýři, který se pomalu dostává do povědomí širší veřejnosti. Jedná se o stránky zabývající se kvalitou a bezpečností potravin, na které si spotřebitelé nejčastěji vzpomenou. I když, jak ve svém průzkumu pro potravinářskou inspekci upozornila agentura FOCUS, 
79 procent lidí vůbec neví, že nějaké spotřebitelské portály s takovým zaměřením existují. Inspekce tak má co dohánět. Proto v minulých dnech spustila profil

Potravin na pranýři na Facebooku. „Cílem je zpřístupnit informace 
o závadných potravinách 
co nejširšímu okruhu spotřebitelů, včetně málo informované skupiny 18 až 24 let," vysvětlil mluvčí.

České zboží

Během loňska portál prošel několika vylepšeními a inspekce vyšla v některých případech vstříc i kritikům. „Změny šly pozitivním směrem. Na portálu se objevovaly i fotografie výrobků, i když chyba byla způsobena třeba při skladování. To výrobce poškozovalo," uvedla mluvčí Potravinářské komory ČR Jarmila Štolcová.

Stejně podezíravě na stránky hleděli obchodníci. „Mnohdy nebylo rozeznatelné, zda za prohřešek může obchodník, nebo výrobce. Už je to zřejmější, ale chtělo by to, aby to bylo jednoznačnější," doplnil šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka.

Nakolik se zveřejňování závadných potravin ukáže 
i na chování lidí při jejich výběru, se ještě ukáže. Už teď je ale z průzkumů jasné, že lidé nejčastěji slyší na akční nebo zlevněné zboží. Roste ovšem podíl těch, kteří začínají upřednostňovat českou produkci. Kvůli aférám z minulých let se do nemilosti dostaly polské potraviny. Celých 91 procent spotřebitelů je nepovažuje za bezpečné.

Takové vnímání polského zboží však podle generálního ředitele nadnárodní certifikační společnosti United Registrar of System Czech Petra Maličovského není spravedlivé.

„Český manažer má za úkol nakoupit co nejlevněji, kvalitu neověřuje, i když by měl. Když někde nakupuji, nechám si od dodavatele vyžádat standardy kvality, to se bohužel neděje," uzavřel.

Potraviny na pranýři.