To je nový rekord, ještě nikdy v minulosti nebyly ztráty za jediný den tak vysoké. Předchozí rekord je z období finanční krize v roce 2008 a činil 1,9 bilionu dolarů, řekl finanční televizi CNBC analytik S&P Howard Silverblatt.

Kombinovaná tržní kapitalizace je podle indexu S&P Broad Market Index nyní téměř 42 bilionů USD.

Nový černý pátek pro všechny světové burzy

Burzy od Asie až po Spojené státy v pátek v reakci na takzvaný brexit výrazně oslabovaly. Z indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, například vyplývá, že 400 nejbohatších investorů světa v pátek kvůli propadu trhu přišlo v úhrnu o 127 miliard dolarů.

"Brexit je globálně největším měnovým šokem od roku 2008," uvedl na svém blogu David Beckworth z organizace Mercatus Center, která působí při univerzitě George Masona. "To by mohl být bod zvratu, který změní současné zpomalení globální ekonomiky v roce 2016 v globální recesi," uvedl.

Riziko plynoucí z výsledku britského referenda podle něj urychluje zběsilý závod směrem dolů u výnosů aktiv, která jsou obecně považována za bezpečná. Ceny vládních dluhopisů bezpečných zemí po celém světě prudce vzrostly, což tlačí jejich výnosy na historická minima.

Roste cena zlata, dolar, jen a ceny vládních dluhopisů

Masivní poptávka po bezpečných aktivech také podle Beckwortha překonává nabídku. To znamená, že měny jako je japonský jen či americký dolar, vládní dluhopisy a zlato zřejmě budou pokračovat v růstu.

Ekonom Nouriel Roubini v neděli poznamenal, že odchod Británie z EU by mohl způsobit rozpad celé unie. Podobně se vyjádřil investor George Soros, který napsal, že rozpad EU je prakticky nezvratný.