Během prvních tří měsíců se v Česku ubytovalo téměř 2,9 milionu hostů. Počet zahraničních návštěvníků se sice meziročně zvýšil o 1,6 procenta, ale domácích turistů o 3,2 procenta u­bylo.

U tuzemské i zahraniční klientely klesal počet noclehů, které hosté v hotelech, penzionech a dalších zařízeních strávili. U Čechů propad činil 4,7 procenta, u návštěvníků z ciziny 0,5 procenta.

Pokles zájmu kvůli špatným sněhovým podmínkám zaznamenaly především střediska v Libereckém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině, uvedl ČSÚ. Zvýšená návštěvnost ubytovacích zařízení byla naopak na jižní Moravě a v Ústeckém kraji.

„Mírná zima přála spíše pobytům v českých lázních, což se projevilo na zvýšeném počtu rezidentů i nerezidentů," řekl Jaromír Beránek z poradenské společnosti Mag Consulting.

Pokles zájmu ruských turistů

Podle tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové výrazně zpomalil růst příjezdu ruských turistů. Zatímco loni v prvním čtvrtletí dosáhl 13 procent, letos pouze tři procenta. „Rusové se obávají vyhrocené vnitropolitické situace a otevřených nepokojů, které by mohly ještě kulminovat, a proto raději nevycestovávají do zahraničí," uvedla.

„Poklesu zájmu o cesty do Evropy zavdává příčinu také kritika českých i evropských politiků," podotkla s tím, že zesilováním sankcí vůči Rusku ze strany USA a EU obavy stoupají. Dalším důvodem zpomalení zájmu ruských turistů je znehodnocení rublu vůči euru. To způsobuje zdražení zájezdů do Evropy až o desetinu.

Turistů z Ukrajiny přijelo od ledna do března meziročně o dvě procenta více. Podle aktuálních informací od příjezdových cestovních kanceláří a agentur však počty rezervací z Ukrajiny rapidně klesly. „Některé agentury zaznamenaly dokonce až 90procentní pokles rezervací," upozornila Petříčková. Podobně své pobyty v Praze ruší organizované skupiny turistů z této země. „Obyvatelé Ukrajiny nemají zájem cestovat, obávají se aktuálního stavu doma a šetří výdaje," uzavřela.