Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje také na dovoz z Austrálie, Kanady a Norska. Zákaz dovozu z EU a USA se naopak nevztahuje na alkohol.

„Ano, mohlo by dojít k průměrnému poklesu cen potravin o deset až 15 procent v případě, že se vyplní hrozby, že se na náš trh začnou tlačit přebytky z ostatních zemí EU a nebudeme důsledně kontrolovat a zabraňovat dovozu výrobků za dumpingové ceny," uvedla mluvčí Potravinářské komory (PK) Dana Večeřová.

Sankce se v cenách některých potravin na českém trhu mohou promítnout podle obchodních řetězců v dalších týdnech. „Do vývoje ovoce a zeleniny se nicméně ruské sankce zásadně promítnou již téměř okamžitě. Cenově výhodnější produkty převážně z Polska ovlivní ceny i ostatních dodavatelů na trhu. Krátkodobě půjde převážně o košťáloviny, tedy brokolici či květák," uvedla mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková. V dlouhodobém horizontu se podle ní sankce promítnou do cen například jablek, hrušek, cibulovin a také měkkých bobulovin jako jsou jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky.

„Žádný z našich dodavatelů se na nás se svou nadprodukcí zboží v důsledku sankcí vyhlášených Ruskou federací do této chvíle neobrátil. Samozřejmě trh bedlivě sledujeme a jsme připraveni s dodavateli jednat," dodal mluvčí Kauflandu Michael Šperl. Podobně se vyjádřil řetězec Tesco, který při dodávkách mlékárenských výrobků dlouhodobě spolupracuje s více než dvěma desítkami českých dodavatelů, mezi něž patří velké mlékárny i regionálně silní dodavatelé. „Jako stabilní obchodní partner jsme připraveni s dodavateli jednat o případné mimořádné spolupráci, pro tuto chvíli nás ale žádná z mlékáren neoslovila," uvedl mluvčí řetězce Tesco Jiří Mareček.

Obavy pěstitelů

Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost. Někteří pěstitelé v této souvislosti mluví například o jablečné válce, kterou mezi sebou svedou členské státy EU ve snaze zbavit se ovoce určeného původně pro ruský trh.

Hamé bude požadovat kompenzaci případných škod

Obavy z možné ztráty tradiční vývozní destinace, ale především z propadu cen, vyjádřila řada tuzemských potravinářských firem. Například největší konzervárny Hamé budou požadovat po vládě, potažmo po EU, kompenzaci případných škod a zmařených investic vzniklých omezením dodávek na ruský trh, uvedl v minulém týdnu generální ředitel společnosti Martin Štrupl. Pro Hamé je Rusko důležitým trhem. Při zhoršení situace po zákazu dovozu potravinářských a zemědělských produktů do Ruska firma očekává stomilionové ztráty.

Asociace samostatných odborů chce, aby vláda zvýšila deficit státního rozpočtu na příští rok z plánovaných 100 miliard korun na zhruba 115 až 120 miliard. Peníze by odbory daly na podporu vývozu potravin, které postihne ruské embargo.

Ruské sankce vůči západním státům jsou reakcí na předchozí sankce Západu vůči ruským jednotlivcům i firmám. USA a EU obviňují Rusko, které už v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, z rozdmýchávání napětí na východě Ukrajiny a z podpory proruských separatistů.