Prodejní cena mince je vyšší, neboť zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata nebo náklady spojené s výrobou. Vyobrazení železničního mostu v Žampachu je šestým v pořadí z desetidílného cyklu „Mosty", kterým ČNB v letech 2011-2015 připomíná technicky, architektonicky nebo historicky zajímavé mostní stavby na českém území.

Při rozhodování, že právě viadukt v Žampachu bude ztvárněný na jedné z deseti zlatých mincí však nehrála roli pouze jeho výška.

„Most v Žampachu vyniká mimo jiné svým umístěním v krásné krajině Posázaví nedaleko Jílového u Prahy, kde se před několika staletími, pro tuto minci opravdu symbolicky, těžilo zlato a císař Karel IV. tu dokonce nechal založit mincovnu," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Na lícní straně mince je z podhledu vyražených několik oblouků, na rubové straně je vyobrazený celkový pohled na most zasazený do okolní krajiny. Podoba mince vzešla z veřejné soutěže. V únoru 2012 se jí  zúčastnilo 26 výtvarníků s celkem 46 návrhy. Vítězem soutěže se stal akademický sochař Zbyněk Fojtů, pro něhož je už čtvrtou z cyklu Mosty.

Na lícní straně právě vydané zlaté mince je ztvárněných několik oblouků viaduktu v Žampachu, zobrazených z podhledu. Na rubové straně mince je vyobrazený celkový pohled na most zasazený do okolní krajiny.

Ve špičkové i běžné kvalitě

Česká národní banky (ČNB) vydává do oběhu 11 900 půluncových mincí s vyobrazením mostu. Platidla  jsou vyražená z 185 kilogramů zlata o ryzosti 999.9. Ve špičkové kvalitě s leštěným polem je  9 700 kusů mince a 2 200 kusů je v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta je vyšší, neboť zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata nebo náklady spojené s výrobou. Minci vyrazila Česká mincovna.

„Zlatá mince s vyobrazením mostu v Žampachu je celkem šestou emisí z cyklu Mosty, který do roku 2015 představí deset vybraných mostních staveb na českém území. Sedmá mince z této emise ponese v květnu 2014 motiv Jizerského mostu na trati Tanvald-Harrachov," informoval Marek Petruš z ČNB.

Památeční zlatá  mince s červenou katalogovou kartou,  na níž je popis mince a její plastické vyobrazení, je k dostání v numizmatických obchodech nebo starožitnostech.