Stoupl jejich zájem nejen o takzvané křížkové pobyty předepsané lékařem a hrazené zdravotní pojišťovnou, ale také o rekreaci, kterou si zaplatili sami. Mezi samoplátci převažují ženy a senioři, řekl ČTK obchodní ředitel Martin Kubelka.

Poděbradské lázně letos vykázaly 190.000 takzvaných lůžkodnů, což je počet osob vynásobený počtem přenocování. Bylo to o téměř 20.000 lůžkodnů více než loni. Samoplátců bylo letos 7840, tedy o 1000 více než loni.

„Ubylo zahraniční klientely zejména z Německa, a to kvůli hospodářské krizi. Němci jsou spořádaní a v takovém případě peníze utrácejí doma. Pak se trochu projevila i konkurence levnějších polských lázní,“ dodal Kubelka. Přibylo naopak ruskojazyčných hostů. Zahraničních klientů bylo meziročně zhruba o desetinu méně, strávili tady ale více dnů, takže v počtu přenocování byl propad jen pětiprocentní. Tento úbytek podle Kubelky bohatě vyrovnali návštěvníci z Česka.

„Povědomí o lázeňství je lepší, lidé si uvědomují, že je třeba se starat o své zdraví preventivně. Ženy jsou předvídavější a pečlivější, tvoří asi 75 procent klientů,“ uvedl Kubelka. Největší zájem podle něj je kromě dvoutýdenních a třítýdenních léčebných pobytů o krátkodobou rekreaci. Začínají ji využívat i muži, kteří třeba dávají přednost spojení wellness a golfu. Zájem je také o takzvané dámské víkendy nebo programy šité na míru, které lázně sestaví podle přání klienta. Rehabilitační pobyty v Poděbradech hodně využívají i lidé starší 55 let.

„Letošní rok jsme spokojeni a připravujeme se na příští rok, který bude možná kvůli hospodářské krizi tvrdší,“ dodal Kubelka. Lázně proto rozšířily nabídku a připravily nová mimosezonní cenová pásma. Příští rok očekávají minimálně stejnou návštěvnost jako letos.

Poděbradské lázně investovaly asi 120 milionů korun do rekonstrukce čtyřhvězdičkového hotelu Zámeček. Historická budova z roku 1923 je nyní jejich vlajkovou lodí. V investicích budou pokračovat i příští rok. Chystají opravu dalšího z pěti hotelů – Libuše.