„Změna pro Liberec škodí lázním a škodí i celému městu," obvinil náměstek primátorky pro technickou infrastrukturu Lukáš Martin (ČSSD) včera při prohlídce přestavby starých libereckých lázní opoziční politiky.

Kvůli jejich stížnostem na dvě zakázky IPRM – Lidové sady, přestavbu lázní a dostavbu bazénu, totiž podle náměstka dosud nepřišla na účet města ani koruna z evropských dotací.

„Regionální rada poslala na zakázky přísnou kontrolu a do doby, než bude ukončena, zastavila vyplácení peněz," vysvětlil Lukáš Martin s tím, že už nyní hrozí městu jako hlavnímu investorovi, že bude muset platit podle smlouvy stavebníkům nemalé penále.

Bez podnětu zastupitelů Změny by podle Lukáše Martina regionální rada kontrolu do Liberce neposlala. Přitom přestavbu lázní, zakázku za 360 milionů korun, zahájila  pardubická firma Chládek a Tintěra už na začátku září.

„Lázně jsou úžasnou budovou, mají ducha. Mrzí mne, že opozice podkopává snahu nás i minulého vedení města tuto historickou památku zachránit," řekla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Jak doplnil koordinátor evropských projektů na magistrátu Michal Vereščák, práce na lázních, provedené od září, dosud uhrazeny nejsou. „Výpadek není až tak velký, ze začátku se z evropských dotací odčerpávají menší částky," připustil.

Výběrové řízení napadli před časem Jan Korytář a Jaromír Baxa ze Změny. Jak tehdy řekli, chtěli svými podněty uchránit město od toho, aby vracelo celou dotaci. Zakázky na lázně a bazén se jim zdály finančně nadhodnocené, a současně se jim nelíbilo, že se do výběrového řízení přihlásily jen dvě stavební firmy.

Oba se přitom opírali o dva právnické posudky. Ty si ale nechali vypracovat až poté, co uznali vítěze výběrových řízení. Zakázky putovaly i k antimonopolnímu úřadu, ten v nich ale ani neshledal důvod k zahájení šetření.