Podle ředitele valtického vinařství Davida Šťastného je cesta k výrobě ledového vína vždy dlouhá, náročná, s nejistým výsledkem. „Nejdříve musí vše klapnout na vinici. Hrozny musí vydržet zdravé i koncem listopadu. A ani když vám je někdo neukradne, ještě není zdaleka vyhráno. Musí přijít mráz alespoň minus sedm stupňů Celsia, jinak má vinař smůlu,“ řekl Šťastný s tím, že jinak víno nemůže být vyráběno s označením ledové.

Panenská sklizeň obvykle moc ovoce nepřináší. Proto byli nadšení vinaři z Radimi vykulení, když jim vinohrad hned napoprvé urodil kvalitní hrozny.
Víno z ráje dobře zraje. Nadšenci letos poprvé sklízí vinohrad v Radimi

Jak dodal ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice, letos se museli obrnit trpělivostí. Když teploměr ukazoval minus čtyři, nestačilo to. „Máme zkušenost s tím, že ten správný mráz na výrobu ledového vína přichází většinou začátkem prosince. Letos přišel až téměř před Vánocemi, kdy už se začíná tradičně pomalu oteplovat. Byli to zase nervy,“ uvedl Šťastný.

Na prémiové vinici na Mikulovsku pro ledovku nechali zrát hrozny odrůdy Veltlínské zelené. Sklidili celkem sedm tun při teplotě minus dvanáct stupňů Celsia. „Z toho zůstane po vylisování jen přibližně tuna a půl. U prvních pěti set litrů jsme neměřili cukernatost sladkého moštu neuvěřitelných 46 stupňů. To tu skutečně dlouho nebylo,“ pochvaloval si. Minimální hodnota cukernatosti u ledovky či slámového vína je 27 stupňů.

Dva roky čekání 

V současné době nabízí valtické vinařství ledové víno z ročníku 2018. Na ten letošní ročník si zájemci musí počkat dva až tři roky. „Má vynikajícími předpoklady dobré kvality,“ doplnil Šťastný.

Ledové víno se degustuje ve speciálních malých sklenicích spíše při slavnostnějších příležitostech nebo jako aperitiv nebo digestiv. Výroba ledového vína je v České republice uzákoněna oficiálně od roku 1995. Valtické vinařství patřilo mezi první tuzemská vinařství, které je uvedlo na trh.