Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ledové víno bude, možná jedno z nejkvalitnějších

Břeclavsko – Réva Rakvice posbírala první hrozny na ledové víno už ve čtvrtek. Zbytek chce stejně jako Vinné sklepy Valtice zvládnout o víkendu

4.12.2010
SDÍLEJ:

Sbírat zmrzlé hrozny není žádný med, sběrači se musí do mrazivého rána pořádně teple obléct. Dobře to vědí i pracovníci Révy Rakvice, kteří každoročně sbírají hrozny na ledové víno v katastru Hustopečí.Foto: DENÍK/Michal Šupálek

Ledové bude. V pátek ráno sice musela rakvická Réva sběrače odvolat, protože rtuť teploměru vystoupala nad ránem příliš vysoko, ale už o den dříve dostala „pod střechu“ první zmrzlé hrozny. Pětatřicet střihačů v bundách, rukavicích a čepicích sklidilo za tři hodiny veškeré André. Několik metráků.

V pátek to nevyšlo

„Nic víc jsme nestihli, po deváté ráno totiž začal mráz povolovat. Po šesté hodině bylo přitom u Hustopečí minus osm,“ uvedl jednatel rakvického vinařství Bronislav Průdek, který byl s cukernatostí pětatřicet stupňů normovaného moštoměru spokojený.

V pátek chtěla Réva, která patří k největším producentům ledového vína v republice, pokračovat Ryzlinkem vlašským. Počasí však bylo proti. „Kolem šesté jsem byl ve vinohradě, byly minus tři, a to je málo. Nebyl takový mráz, aby se dalo sbírat, nesplnili bychom zákonem dané podmínky,“ byl si Průdek vědom.

Hrozny jsou v dobrém stavu

Na zbytek zmrzlých hroznů se Rakvičtí chystají už dnes, případně v neděli. „Předpověď je příznivá, mělo by to vyjít. Jakmile se vyjasní, bude mrznout,“ věřil ve čtvrtek odpoledne jednatel Révy Rakvice. „Hrozny jsou v relativně dobrém stavu, bylo by škoda, kdyby měly zůstat ve vinohradě do očekávaného oteplení v příštím týdnu. Snad se nám je o víkendu podaří posbírat,“ přeje si Průdek, jehož překvapilo, že po mizerném roce jde s ledovým všechno tak dobře.

„Hroznů na ledové jsme přitom nechali méně než obvykle. Rok byl velmi nepříznivý, měli jsme obavy, jak to dopadne. Teď se zdá, že by to mohlo být to nejlepší, co nám letos vyšlo,“ podotkl spolumajitel rakvického vinařství. Podobný názor má i ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný. „Jsou vysoké kyseliny, takže by to měl být vynikající ročník na ledová vína. Měl by potvrdit, proč jsou naše ledová vína ve světě tak uznávaná,“ myslí si.

Dva až tři tisíce litrů

Také Valtičtí by rádi hrozny začali sbírat ráno. „V sobotu začneme a v neděli to doděláme. Doufáme, že se naplní předpověď a bude deset dvanáct stupňů pod nulou,“ přeje si ředitel společnosti. Vinné sklepy budou dělat ledové víno po roční přestávce Ve vinici nechaly tři hektary hroznů odrůdy Cabernet Sauvignon. „Počítáme, že bychom mohli posbírat vagon hroznů, ze kterých by mělo být dva až tři tisíce litrů ledového vína,“ prozradil Šťastný. Mnozí vinaři ovšem kvůli mizerné úrodě plány na ledové víno letos úplně škrtli. Jako Petr Marcinčák z Mikulova. „Ledové víno tentokrát neděláme, jen slámové. Hroznů bylo méně a navíc máme nějakou zásobu přírodně sladkých vín. Nechtěl jsem si přidělávat další trable,“ přiznal majitel novosedelského vinařství.

Ledového bude málo

Víno Marcinčák přitom zásobovalo trh ledovým vínem pravidelně. „Pro tyto potřeby jsem hodně využíval Ryzlink vlašský v jedné lokalitě, bohužel letos přemrzl,“ přidal Marcinčák další důvod.

„Myslím si, že ledových vín bude letos málo. Oficiální čísla ale budou k dispozici až po zatřídění vína u inspekce, tedy na jaře příštího roku. Podle odhadů vsadili vinaři spíše na slámové než ledové. Není tam takové riziko, zvláště letos, kdy hroznů nebylo moc. Raději hrozny posbírali, než by si je nechali ukrást,“ zamýšlel se tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček.

Ledové víno
Typ vína s přívlastkem, které bylo vyrobeno ze zmrzlých hroznů. Ledová vína jsou charakteristická výrazným aroma, nižším obsahem alkoholu (osm až devět procent) a vysokým zbytkem cukru. Obvykle se plní do malých lahví, jejichž cena však odpovídá obvykle vysoké kvalitě ledových vín, technologické náročnosti výroby a především nízké výlisnosti (pouze kolem dvaceti procent) při zpracování zmrzlých hroznů.

Autor: Michal Šupálek

4.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Sousedík u zlínského krajského soudu. Zproštěn viny.
6

Hrozilo mu dvanáct let za šíření HIV. Soud ho zprostil viny

Ponorka A.R.A. San Juan
AKTUALIZOVÁNO
1 4

Bouchání do stěny. Námořnictvo možná zachytilo ztracenou ponorku

Rozhovor s Novotnou? Zdvořilost, šarm a jasné názory

Jemná, zdvořilá a distingovaná dáma. Tak působila Jana Novotná letos na jaře, když poskytla rozhovor několika médiím včetně Deníku. Novináře přivítala svým typickým úsměvem a v elegantním krátkém sestřihu.

Slovenský talent Jozef Karika láká do temných hvozdů

Po Strachu přichází Trhlina. Nakladatelství Argo pokračuje ve vydávání knih mimořádného slovenského talentu Jozefa Kariky a po loňském hororu Strach servíruje další šílenstvím prodchnuté dobrodružství ze slovenských hor. Na Strach navíc kniha přímo navazuje. Nikoli však tak, jak by si mohl čtenář myslet.  

Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Za druhé světové války tisíce japonských dobrovolníků narukovaly k pilotům kamikaze. Ti se pak s letadly plnými výbušnin vrhali střemhlav na spojenecké lodě. Současná anketa britské stanice BBC ukazuje, že díky vlivu nacionalistů se sebevražední letci v očích nové generace opět stávají hrdiny.

Opravdu nejde o vtip: londýnské autobusy by mohly jezdit na kávu

Americká stanice CNN přišla se zdánlivě úsměvnou zprávou. Známé dvoupatrové autobusy v Londýně možná už brzy budou jezdit na nové biopalivo, jehož základní složkou je kávový olej.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT