"Na rozdíl od loňského horkého roku letos počasí vinařům vyloženě přálo a na základě průběhu počasí a stavu vinic je možné očekávat vynikající ročník po všech stránkách. Počasí příznivě působilo na vývoj cukrů, kyselin a aromatických látek, tedy všech klíčových parametrů kvality," uvedl Pavloušek.

Ilustrační foto.
Pálava, tramín, ryzlink? Čím začít, aby se víno stalo láskou na celý život

Loňský horký a suchý rok byl právě pro dostatečnou tvorbu kyselin natolik kritický, že ministerstvo zemědělství povolilo vinařům dokyselování. Pro tvorbu kyselin je zásadní, aby po teplých dnech následovaly chladnější noci, tak jako právě letos.

"Během zrání hroznů mají noční teploty obvykle malý vliv na cukernatost, ale výrazný vliv na kyseliny, aroma a antokyanová barviva. Nižší noční teploty se letos projevily v pravý čas, a kyseliny proto zůstaly v hroznech na dostatečné úrovni. To vedlo k optimálním podmínkám pro svěží chuť bílých vín a mikrobiální stabilitu růžových a červených vín. Letošní počasí bylo také velmi příznivé pro vývoj aromatických látek. Ty jsou základem kvality bílých vín," uvedl Pavloušek.

Sběr hroznů 

Jeho hodnocení potvrzují i vinaři, kteří si letošní počasí pochvalují. Révu vinnou navíc letos zásadněji nepoškodily ani mrazy, kroupy nebo choroby. Místně řeší jen problémy s přemnoženými hraboši.

Víno z vinice sv.Kláry.
Nový trend. Každé desáté víno vyrobené u nás je růžové

Zatímco je ale kvalita letošních hroznů výborná, jejich množství je spíš průměrné ve srovnání s loňskou velmi dobrou úrodou. Ve vinohradech, kde byla loňská sklizeň hroznů silně nadprůměrná, hlásí pokles až o 40 procent, v průměru očekávají vinaři asi o 20 procent nižší výnos než loni.