Tendr Lesy ČR rozdělily na tři části podle krajských ředitelství České Budějovice, Liberec a Teplice. Dosud na soutěžených územích pracovali jiní smluvní partneři, kteří v průběhu plnění smlouvy s Lesy ČR ukončili spolupráci, uvedl mluvčí. Jediným kritériem pro hodnocení návrhů je nejvyšší nabídnutá kupní cena těžebních zbytků z jednoho metru krychlového vytěžené dřevní hmoty.

Naposledy Lesy ČR prodej zbytků z těžby dřeva soutěžily na podzim roku 2011. Tehdy bylo v tendru osm krajských jednotek, do soutěže se přihlásilo 24 subjektů. Vypisování tendrů na prodej dřevní biomasy LČR slíbily na jaře roku 2011 při vyhlášení obřího tendru na lesní práce a prodej dřeva po roce 2012. Tento tendr totiž využívání dřevního odpadu nezahrnoval.

Významným odběratelem biomasy jsou zdroje společnosti ČEZ. Například elektrárna Poříčí u Trutnova plánuje postupně více než zdvojnásobení výroby elektřiny z biomasy. "Letos v Poříčí na režim čistého spalování biomasy najel fluidní kotel číslo sedm. Počítáme, že výsledkem bude významné zvýšení produkce ekologické elektřiny z loňských 107 milionů kilowatthodin na 159 milionů kWh a výhledově až 225 milionů kWh," uvedla dříve regionální mluvčí ČEZ Šárka Beránková. Dosud ČEZ biomasu bez spalování s uhlím používal jen v provozech Hodonín, Jindřichův Hradec a Dvůr Králové nad Labem. Výkupní cena elektřiny z biomasy je zvýhodněná a je přibližně na úrovni ceny proudu z malých vodních elektráren či bioplynových stanic.