Mluvčí uvedla, že letouny měly problémy s dodávkami elektřiny. Aerolinky proto zrušily středeční let z Varšavy do Chicaga. Další let do Toronta byl ze středy posunut na čtvrtek.

Státem kontrolovaný LOT denně vypraví letadly Dreamliner čtyři lety. LOT se loni stal první evropskou leteckou společností, která získala tato letadla do své flotily. Dreamlinery však od uvedení do provozu provázejí značné problémy.

Všech 50 letounů Dreamliner po celém světě bylo na počátku letošního roku odstaveno kvůli přehřívajícím se bateriím. Aerolinky LOT obnovily provoz strojů Dreamliner začátkem června. Mluvčí podle agentury Reuters ale neuvedla, zda nejnovější technické problémy byly spojené s přehříváním baterií.

Aerolinky LOT začaly létat v roce 1929 a patří mezi nejstarší letecké společnosti na světě. Společnost je ale už několik let ztrátová – v letech 2008 až 2011 přišla o celkem 1,1 miliardy zlotých a loni hospodařila s čistou ztrátou 400 milionů PLN. Důvodem je ostrá konkurence nízkonákladových přepravců, vysoké ceny pohonných hmot a pokles poptávky v době krize v eurozóně.

Největším akcionářem aerolinek je stát, který má podíl 67,97 procenta. Vláda plánuje privatizaci aerolinek a parlament již schválil zákon, podle kterého stát nebude muset v aerolinkách držet majoritu, jak tomu bylo doposud. Fakticky tak otevřel cestu k privatizaci fir­my.