Kiwi.com, která byl dříve známá pod názvem SkyPicker, se snaží lidem vyhledávat nejvýhodnější letecké spojení po celém světě jak z nízkonákladových linek, tak ze spojů od klasických aerolinek. Na rozdíl od většiny vyhledávačů kombinuje i lety nespolupracujících společností.

„Protože si zakládáme na nabídce nejlepších cen letenek, udělali jsme průzkum s cílem pomoci cestujícím najít nejvýhodnější lety. Index cen letecké dopravy je příručka, která ukazuje náklady na leteckou dopravu po celém světě. Veřejnost sice nemůže vidět, jak a kdy se cena letenek mění, ale aspoň si může zkontrolovat, které země jim umožní vytěžit maximum z jejich rozpočtu," uvedl Dlouhý.

Česko je v žebříčku jako 25. nejlevnější země za Tuniskem a Novým Zélandem a před Itálií a Rumunskem. Nejlevnější vyšla ze srovnání doprava v Indii, kde lze 100 kilometrů uletět průměrně za 79 korun. Pod stovku se létá ještě v Malajsii. Z evropských zemí je v nejlevnější desítce Rusko, Portugalsko a Švédsko. Naopak bezkonkurenčně nejdražší jsou lety ve Spojených arabských emirátech, kde se za 100 kilometrů platí průměrně 2564 korun. Průměr však vychází z extrémně drahé vnitrostátní dopravy, mezinárodní linky zde mají ceny letenek za 237 korun. Druhou nejdražší zemí je Finsko a v desítce je například ještě Japonsko, Rakousko či Švýcarsko.

Výpočet průměrné ceny vnitrostátní přepravy spočíval v kalkulaci průměrných cen letů z hlavního do pěti dalších měst v rámci jedné země. Průměrná cena mezinárodní přepravy se počítala z údajů o cenách letů ze všech mezinárodních letišť v zemi do pěti největších leteckých uzlů. Všechny lety byly platné ke stejnému, případně nejbližšímu možnému datu odletu. Podrobné výsledky analýzy lze nalézt na webových stránkách.

Ceny v autobusové a železniční dopravě se v Česku pohybují obvykle nad 100 korun na 100 kilometrů, pokud se vychází ze základních ceníků jízdného.