Až si budete kupovat letenku na příští rok a poletíte přes Německo, určitě za ni zaplatíte o několik stokorun víc než dosud. Německo totiž od ledna příštího roku zavádí novou daň, která ceny letenek zvýší.

Podle toho, na jak velkou vzdálenost cestujete, zaplatíte o 200 až 1100 korun víc než nyní.
Kromě lidí, kteří z Německa odlétají, zaplatí novou daň také cestující, kteří mají tuto zemi jako tranzitní. Stačí jen přestupovat v některém z leteckých terminálů a hned jim přepravce při nákupu letenky naúčtuje cenu zvýšenou právě o letovou daň.

Z Německa odlétá přes 100 000 Čechů

Daní zatížené letenky se přitom prodávají s předstihem už nyní. Lidem se proto nevyplatí nakoupit cestovní doklad s předstihem, aby příští rok ušetřili. O uplatnění daně totiž nerozhoduje datum nákupu letenky, ale den, kdy cestující z kteréhokoliv německého letiště odlétá.

„Toto zdražení se dotkne desetitisíců českých turistů,“ říká viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.
Jen na zájezdy s německými cestovními kancelářemi cestuje ročně kolem 50 tisíc Čechů. Mnohem víc jich ale odlétá z Německa individuálně – za obchodem nebo soukromě.

Letovou daň zavádí Německo kvůli svým rozpočtovým problémům. Tomio Okamura neočekává, že by podobnou daň zaváděly i jiné země.
„Nejsou tak bohaté, aby si mohly dovolit uvalit na své občany tuto daňovou zátěž. Je to vlastně daň z luxusního způsobu cestování,“ míní.
Německo očekává, že výnos z daně bude větší než pokles příjmů poté, co mnozí Němci budou častěji odlétat ze zahraničí. Jako vhodná alternativa se pro ně jeví letiště v Curychu nebo Amsterodamu. Nicméně němečtí dopravci se bojí trvalého poklesu své schopnosti konkurovat.