„Nejvíce cestujících letělo v průběhu letošního ledna na linkách mezi Prahou a Amsterdamem, Dubají a Frankfurtem, ze zemí pak nejvíce lidí cestovalo z/do Nizozemska, Španělska a Spojených arabských emirátů. Mezi nejoblíbenější destinace se zařadily také Kyjev, Moskva, Dauhá, Istanbul, ale i oblíbená letoviska v Egyptě a ve Španělsku,“ sdělila mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Nejdražší nákupní ulice v zemi zeje prázdnotou.
Luxus za „mřížemi“. Nejdražší ulice v Praze je k nepoznání, a nejen ona

V únoru vzrostl zájem cestujících o linky do Dubaje oproti lednu o dvě třetiny a pouštní emirát se „vyhoupl“ na první příčku „oblíbených destinací“ před Egypt a Nizozemsko. O sílící chuti Čechů po dovolené v teple a „méně infekčním“ prostředí svědčí i příbytek cestujících na Kanárské ostrovy. Na Tenerife dokonce odletělo o pětinu více lidí než loni v únoru.

Přibude několik obnovených spojů

Od Velikonoc bude pražské mezinárodní letiště nabízet spojení do 35 destinací v 21 zemích. Ke „stálicím“ v podobě „turistických magnetů“ a významných přestupních uzlů se v těchto dnech přidává několik obnovených spojů, které nefungovaly řadu měsíců. Čtyřikrát týdně tak bude opět možné letět mezi Prahou a Vídní, až třikrát i mezi Prahou a Lisabonem. Podstatně se rozšiřuje také nabídka letů mezi českou metropolí a španělskými městy.

Cizinecká policie v akci. Ilustrační foto.
Zabydlené cizince covid z Prahy nevyhnal. Žije jich tu dvě stě třicet tisíc

Letiště nabádá cestující, aby si vždy před cestou zjistili všechny aktuálně platné podmínky pro cestování, a vyhnuli se tak případným komplikacím při odbavení nebo při hraniční kontrole. Vzhledem k trvajícím protiepidemickým restrikcím se také důrazně doporučuje zjistit si v každém případě předem informace o platných opatřeních na letišti a na palubě letadla konkrétní letecké společnosti.

Letiště dbá na zvýšená hygienická opatření

Letištní prostory jsou od loňska „plné“ výzev k dodržování rozestupů nebo k dezinfekci rukou. Změnily se i některé postupy odbavení. „Rozhodli jsme se také vzhledem k aktuální situaci implementovat nové technologie úklidu a dezinfekce. Zvýšili jsme frekvence úklidu i dezinfekce včetně nové technologie dezinfekce ozónem. Ve spolupráci se společností Schindler také testujeme dezinfekční zařízení pro eskalátory. Dodržování všech pravidel namátkově kontrolují hlídky ostrahy, které letištěm pravidelně procházejí, ale i další pracovníci letiště,“ upozornila Kateřina Pavlíková. Veškeré aktuální podmínky pro pohyb na letišti, na palubě nebo po leteckém návratu do Česka lze dohledat na webu https://www.prg.aero/ochranna-opatreni.

Noční tramvaj. Ilustrační foto.
Prahu čeká další omezení noční dopravy. Autobusy pojedou po dvou hodinách