Očekávaný zisk je podle ředitele letiště Václava Černého pozitivní i přes jeho meziroční pokles. Zdůraznil, že se původně počítalo jen s vyrovnaným výsledkem hospodaření nejen kvůli investicím do rozvoje letiště. Kolem dvou milionů korun stálo například vypracování nové analýzy rozvoje letecké sítě letiště renomovanou poradenskou společností Lufthansa Consulting. „Stále pak ještě doznívala krize a další komplikací bylo dočasné omezení provozu kvůli erupci islandské sopky,“ uvedl ředitel.

Letiště loni odbavilo 70.903 cestujících včetně tranzitních. To znamenalo meziroční růst o 3,7 procenta. Přímých pasažérů, kteří prošli na příletu a odletu terminálem, odbavilo vloni letiště 68.533, meziročně o 8,4 procenta více. V roce 2009 přišlo letiště kvůli ekonomické krizi proti roku 2008 o deset procent cestujících. Zlepšení situace v letecké přepravě se po propadu z roku 2009 začalo projevovat v polovině roku 2010.

Letadla na nových linkách?

Největší zastoupení měla loni ruská klientela. Na pravidelných linkách do Moskvy přepravily České aerolinie 35.817 lidí a Aeroflot 18.232 lidí, celkem 54.049 pasažérů. To bylo meziročně o 10,4 procenta více a o 7,5 procenta více než v roce 2008. Na linkách do Petrohradu letělo s ČSA celkem 10.352 cestujících, o téměř sedm procent více než v roce 2009. Pokračoval ale pokles u charterových sezónních letů do středomořských letovisek.

Finanční plán letiště počítal loni s rostoucími výdaji v oblasti nákladů na opravy a údržbu, s mírným růstem výdajů na mzdy a také s výraznějším růstem nákladů na služby. Investiční plán počítal s asi 13,2 milionu korun. Značné částky byly určeny na zvýšení bezpečnosti. Například na průchozí detekční rám pro kontroly cestujících nebo na zařízení prověřující zavazadla, která si berou pasažéři do kabin.

V letošním roce by mohla do Karlových Varů létat letadla na nových linkách. Jedná se o případném spojení s Jekatěrinburgem, Kyjevem nebo Vídní. O tom, zda se na těchto trasách skutečně létat bude, by mělo být jasné do dubna. Letiště i kraj dlouhodobě jednají také o vytvoření nových linek na některá z velkých letišť v Německu. Kraj rovněž zahájil jednání o případné lince mezi Karlovými Vary a Paříží.