Tak levné hypotéky, jako jsou dnes, ještě nebyly. Dobrou zprávu od bank zájemci o vlastní bydlení dostali už v květnu, kdy úroková sazba klesla na rekordních 2,81 procenta. Poslední měsíc prvního půlroku ale tento rekord ještě překonal, hypotéky minulý měsíc banky nabízely 
s úrokovou sazbou 2,76 procenta, což je nejméně od roku 2003.

Od začátku roku o úvěr na bydlení zažádalo přes 42 tisíc Čechů, dohromady si půjčili téměř 71 miliard korun. Jen 
v červnu lidé uzavřeli hypotéky dohromady za patnáct miliard. Průměrná výše úvěru se přehoupla přes 1,7 milionu, což je nejvíc za rok a půl. Přesto objem a počet úvěrů oproti loňsku nevzrostly. „Sjednaný objem je sice letošní rekord, zdaleka však nedosahuje objemu loňského června," uvádí vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Ten, kdo do konce roku plánuje koupi nemovitosti, by si podle finančních poradců měl peníze půjčit co nejdříve. Podle odhadů vydrží nízké úroky do konce léta, na podzim by se už měly zase zvedat.

Protože je výše úroku na historickém minimu, nabízí se zafixovat si hypotéku na delší dobu, třeba na deset nebo patnáct let. Jestli se však dlouhodobá fixace skutečně vyplatí, dopředu nikdo odhadnout neumí. „Nejsilnějším argumentem proti dlouhým fixacím je, že v době fixace nelze hypotéku splatit, od banky se nedá jen tak odejít. Pokud se totiž klient rozhodne v průběhu fixace hypotéku ukončit, bude ho to stát několik set tisíc korun," upozorňuje Jan Kruntorád z Gepard Finance. „Nejde jen o to, že by klient chtěl úvěr refinancovat, ale může se stát, že se rozhodne přestěhovat a bude chtít nemovitost prodat. Ani v takovém případě by ho sankce za předčasné splacení neminula," doplňuje. Navíc jsou sazby u dlouhodobějších fixací vyšší, například u těch desetiletých jsou nyní minimálně o 0,8 procentního bodu dražší než u pětiletých.

Žně pro developery

Nízké úroky těší také developery, kteří zaznamenávají větší zájem o nemovitosti. Kromě výhodných úroků jim nahrává zlepšující se ekonomická situace a akce, které ceny bytů a domů zlevňují. 
„V poslední době se mění procento klientů, kteří využívají hypotéku. Ještě minulý rok byl poměr hypotečních a hotovostních klientů padesát na padesát, nyní je tento poměr šedesát ku čtyřiceti ve prospěch hypotečních klientů. Prodlužuje se také doba fixace, která často přesahuje obvyklé tři roky," potvrdil Deníku obchodní ředitel společnosti Star Group Jan Kalaš.

Podobně mluví i developerská společnost Ekospol. „Nízké úrokové sazby jsou tou správně okysličenou krví pro tuzemský bytový trh," tvrdí její ředitel Evžen Korec. Také on očekává, že takto nízké úroky vydrží nejméně do konce léta.

Úvěry na bydlení

Kateřina Ciborová