Po pondělním hlasování, které skončilo pro brexitový plán fiaskem, se stala pravděpodobnější nejenom varianta tvrdého brexitu bez dohody, ale také možnost, že Velká Británie Evropskou unii vůbec neopustí. Libra šterlinků proto lehce posílila, ačkoli den před klíčovým hlasování ztratila v důsledku nervozity trhů více než procento.

Demonstrace v Londýně za druhé referendum o brexitu. Lidé žádali možnost rozhodnout o podobě "rozvodové smlouvy".
Debakl v parlamentu? Příznivci tvrdého brexitu i setrvání Británie v EU slaví

„Pravděpodobnost odchodu bez dohody prakticky vymizela, zatímco šance na odklad účinnosti článku 50, druhého referenda nebo dokonce žádného brexitu vzrostly. Tyto scénáře pak libru povzbudily,“ uvedl pro BBC Jeremy Stretch ze společnosti SIBC Capital Markets.

Stabilní měna v rozbouřené době

„Trhy jsou klidné především proto, že jako pravděpodobnější alternativu nakonec vidí spíše žádný než tvrdý brexit,“ vysvětlil hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš. Podle něj je totiž málo pravděpodobné, že by britský parlament stihl splnit podmínku Bruselu pro odklad a představil věrohodný plán B. Středoevropské měny včetně české koruny by pak na hrozbu tvrdého brexitu zareagovaly až na poslední chvíli.

Libra nelibě nesla už samotné referendum o setrvání Spojeného království v Unii v červnu 2016. Zatímco na začátku měsíce se prodávala za více než 35 korun, na podzim klesla až pod třicetikorunovou hranici. Od září 2017 je její kurz až překvapivě stabilní, pohybuje se většinou těsně pod hranicí 29 korun.

Britská premiérka Theresa Mayová na vrcholné schůzce s představiteli států EU v Belgii
Rostoucí možnost tvrdého brexitu prověří jednotu zemí EU, tvrdí analytici