U plynu letos do konce listopadu k jinému prodejci přešlo přes 327.000 klientů. Loni za celý rok se k tomuto kroku odhodlalo přes 84.000 odběratelů plynu, vyplývá z údajů operátora trhu se energiemi OTE.

Největší část zákazníků, kteří volí jiné dodavatele, tvoří domácnosti. Většinou přechází od dominantních firem jako ČEZ, Pražská energetika, E.ON či Pražská plynárenská k menším společnostem. Ty v souboji o klienty vítězí díky strategiím udržování cen pod úrovní cen velkých firem.

Elektřina v ČR v příštím roce domácnostem zdraží v průměru o 3,4 procenta. ČEZ zvedne ceny o téměř pět procent, Pražská energetika zdraží o 2,7 procenta a E.ON zachová růst na minimu 0,1 procenta. Firmy zdražení zdůvodňují růstem cen na velkoobchodním trhu a také vyšším příspěvkem na obnovitelné zdroje.
Menším dodavatelům se daří nakupovat elektřinu na burze výhodněji a slibují, že v příštím roce zůstanou jejich ceníky výhodnější než u dominantní konkurence. "Na územích s dominancí ČEZ, E.ON a PRE si udržujeme tradičně zhruba o tři až deset procent nižší ceny oproti dominantnímu dodavateli," uvedl obchodní ředitel jednoho z hlavních alternativních dodavatelů Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

Současné ceníky nehodlá měnit ani Bohemia Energy. "Zachovat stejné ceny můžeme díky úspěšným nákupům elektřiny na burze v uplynulém období. Nakupovali jsme za výhodnějších podmínek než třeba ČEZ, protože jako alternativní operátor můžeme nakupovat flexibilněji a využívat k nákupu především ta období, kdy dojde k výkyvu cen směrem dolů. Navíc se nám daří dále zefektivňovat fungování firmy," uvedl jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík. Zvýšení cen v průběhu roku 2012 ale podle něj firma vyloučit nemůže, bude záležet na vývoji spotřeby a cenách na burze.

Opakované zdražování

Podobný konkurenční boj panuje na trhu s plynem. Všechny hlavní plynárenské společnosti letos zdražovaly opakovaně kvůli slabé koruně a také cenám ropy. Společnost RWE chystá další zdražování dodávek pro domácnosti 19. prosince, a sice o devět procent. E.ON zdražil od prosince o 3,5 procenta a Pražská plynárenská zdraží od ledna v průměru o 2,6 procenta.

Například RWE se potýká s problémy kvůli nevýhodným kontraktům na odběr ruského plynu, přitom menší firmy na burze s plynem obchodují výhodněji a mohou tak nabízet příznivější ceny.

Společnost Centropol Energy uvedla, že od ledna sníží ceny zemního plynu na územích, kde dominuje Pražská plynárenská a E.ON, o deset až 25 procent. "Na územích RWE si stále udržujeme výrazný odstup od tohoto dominantního dodavatele," řekl Pokrupa. Významný alternativní dodavatel plynu United Energy Trading, který je součástí Energetického a průmyslového holdingu, oznámil, že od ledna ponechá ceny plynu beze změn.