Společnost Kinský Žďár začala vánoční stromky ve svém obchodním domě prodávat hned první prosincový den. Nejlevnější smrček lze podle jeho výšky koupit od 69 do sta korun. Kolem 150 korun stojí zákazníka běžná borovička, další dřeviny jsou o něco dražší. „Černá borovice do výšky metr a půl stojí 319 korun, nad metr a půl 349 korun,“ sdělila Petra Kunstmüllerová z obchodního domu Kinský.

Raději jedli, ne smrk

Ještě o něco dražší je kavkazská jedle, při jejíž koupi musí zákazník sáhnout do peněženky pro 599, nebo 639 korun, a to podle toho, zda se spokojí se stromem vysokým do půldruhého metru, nebo chce ozdobit svůj domov něčím větším. Lidé letos podle prodejců stromků na nákupu jehličnanů příliš nešetří.

„Někteří si raději vezmou několikanásobně dražší jedličku než smrček, který rychle opadá. Jedna zákaznice, která se nakonec rozhodla právě pro jedličku, mi říkala, že radši zaplatí více a bude mít stromek skoro až do Velikonoc, než aby jí smrček v teple opadal ještě před Silvestrem,“ prohlásila prodávající.

kavkazská jedle je nejdražší

Vánoční stromky jsou kupříkladu už k mání i ve žďárském Rozkvetlém domově poblíž zdravotnické školy. Nabízejí výhradně dřeviny domácí provenience a kupující tam za smrček podle výšky orientačně zaplatí 140 korun, za černou borovici 360, za jedli ojíněnou 460 korun, stříbrný smrček stojí pětistovku. „Nejdražší je kavkazská jedle za 560 korun,“ uvedla majitelka prodejny Magda Lebišová.

S blížícími se Vánocemi se lidé kromě stromků zajímají i o ceny vánočních kaprů. Ti se však začnou ve velkém prodávat až tři či čtyři dny před Štědrým dnem. Levnější a v souladu s tradicí je zakoupit živého šupináče z kádě přímo od rybářů, kde je možné jej nechat i odborně usmrtit. O něco dražší jsou pak ryby dodávané do obchodů.

Ceny stoupat nebudou

Ceny kaprů se v letošním roce nemají lišit od těch loňských. Pohybují se přibližně mezi sedmdesáti až třiasedmdesáti korunami za kilogram živé váhy. „Budeme prodávat po sedmdesáti korunách za kilo od 21. do 23. prosince. Ve Žďáře na náměstí, na Bouchalkách, u firmy Intop a také v Polné,“ vyjádřil se vedoucí useku rybářství Kinského hospodářství Petr Kulhánek.

Jedenasedmdesát korun zaplatí zákazníci za kilo kapra v Novém Městě na Moravě. Ani tamní rybáři od loňska s cenami nehýbali. První ryby si mohou zájemci zakoupit už v sobotu 18. prosince, ale musí si pro ně přijít do sádek na Bělisku. Od 20. prosince se pak budou kapři prodávat i na náměstí a také v Bystřici nad Pernštejnem. „Ryb je dost,“ avizoval jednatel organizace novoměstských rybářů Bohumír Žváček. „Letos jsou v průměru o něco menší než loni, tak 2,80 kilo oproti loňským tříkilovým kaprům, ale to zákazník běžně nepozná. Zřetelné to bylo pouze na objemu výlovu,“ dodal Žváček.